Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Αύξηση φορων 12,4% προβλέπει για το 2014 το ΔΝΤ!

Christine-Lagarde-IMF
Στοιχεία έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δημοσιεύει η “Ναυτεμπορική”, προαναγγέλλουν δραματική αύξηση της άμεσης φορολογίας στην Ελλάδα για τον επόμενο χρόνο, με το “τσίμπημα” προς τα πάνω να φτάνει για το 2014 στα επίπεδα του 12,4%, ενώ αύξηση, έστω και μικρότερης έκτασης προβλέπεται και για τους έμμεσους φόρους.
Οι προβλέψεις για τις παραπάνω αυξήσεις στα έσοδα από τη φορολογία θα καταγραφούν στον προϋπολογισμό του 2014, καθώς φυσικά και στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, για την περίοδο 2014-2017.
Τα αυξημένα έσοδα θα προέλθουν κυρίως από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, την κατάργηση των εκπτώσεων φόρου για τα παιδιά, την αύξηση της φορολογίας των ενοικίων, αλλά και την αύξηση της φορολογίας των ελευθέρων επαγγελματιών.
Στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διατυπώνονται ανησυχίες για την ικανότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να εισπράξει τα έσοδα που προβλέπονται, αλλά και να επιφέρει καίρια πλήγματα σε κρούσματα φοροδιαφυγής.
Οι ανησυχίες που καταγράφονται στην έκθεση του ΔΝΤ αποτελούν πάγιες θέσεις της Γενικής Διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έχει εκφράσει κατά καιρούς τον σχετικό προβληματισμό της.
ysterografa.gr