Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Ο “king maker” των Δημοκρατικών προβλέπει ότι… η Χίλαρι έρχεται (στις προεδρικές εκλογές του 2016)

David-Axelrod-Barack-Obama
Twitter @EmOikonomidis
Μετά τις τελευταίες εκλογές στις ΗΠΑ, έκοψε το… θρυλικό μουστάκι του, όχι επειδή έχασε κάποιο στοίχημα, αλλά επειδή κέρδισε εκείνο με τον εαυτό του, ενδεχομένως και με τις πιθανότητες.
Ο Ντέιβιντ Άξελροντ, ο “king maker” του Δημοκρατικού Κόμματος, πολιτικός σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον και στρατηγικός εγκέφαλος της καμπάνιας του Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και το 2012, μοιράστηκε με την αμερικανική κοινωνία την εκτίμηση-συμπέρασμα στην οποία καταλήγουν όλοι, και όμως… δυσκολεύονται να το πιστέψουν.

“Η Χίλαρι θα είναι εκείνη που θα κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για την Προεδρία των ΗΠΑ το 2016. Και θα φτάσει μέχρι τον Λευκό Οίκο, πιθανότατα. Εφόσον βέβαια πάρει την απόφαση να είναι υποψήφια. Αν όχι, νομίζω ότι ο Τζο Μπάιντεν έχει τις περισσότερες πιθανότητες”, προέβλεψε ο Ντέιβιντ Άξελροντ.
Φυσικά, η πρόβλεψη του Άξελροντ είναι μάλλον κοινότυπη. Αποκτά ωστόσο διαφορετική σημασία και σταθμίζεται αλλιώς επειδή… προέρχεται από τον ίδιο. Για το αμερικανικό πολιτικό σύστημα, ο Ντέιβιντ Άξελροντ είναι “το πιο σατανικό μυαλό” που γέννησε το Δημοκρατικό Κόμμα. Ένας… Καρλ Ρόουβ με αρχές και ηθικό διακύβευμα δηλαδή, σε σχέση με τον άνθρωπο που επέβαλε στην ανθρωπότητα την “εποχή του τρόμου”, με τον Τζορτζ Μπους τον νεώτερο στον Λευκό Οίκο και τα “γεράκια” των Ρεπουμπλικανών να οργιάζουν, βυθίζοντας τον πλανήτη στη δίνη αναίτιων πολέμων, όπως στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.
Ο Άξελροντ υπήρξε ο άνθρωπος που… πήρε από το χέρι τον Μπιλ Κλίντον, και τον μετέτρεψε από Κυβερνήτη του Άρκανσα στον πιο χαρισματικό πολιτικό που γνώρισε η Αμερική, ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένου και του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.
Υπήρξε ο μεταφραστής της Θεωρίας της Τριγωνοποίησης σε απόλυτη πολιτική ηγεμονία του μεσαίου χώρου, με ιδεολογικό εκφραστή τον Μπιλ Κλίντον, και θεωρείται “ειδικός” στη μετακίνηση κοινών-στόχων όπως τους Αφροαμερικανούς, τους νέους και τις γυναίκες.
Δηλαδή… τα κοινά που “έκλεψε” το 2008 μέσα από τα χέρια της Χίλαρι Κλίντον και μετέφερε “πακέτο” στον Μπαράκ Ομπάμα, μεταμορφώνοντας τον μέχρι πρότινος άσημο Γερουσιαστή του Ιλινόις σε “αντίγραφο” του Μπιλ Κλίντον. Και στις εκλογές του 2012, τον βοήθησε να διορθώσει… ό, τι προλάβαινε, ώστε να μην καταρρεύσει πλήρως το οικοδόμημα που ο ίδιος είχε χτίσει προσεκτικά, και να μην γράψει αρνητικά ιστορία, γνωρίζοντας την ήττα από τον Μιτ Ρόμνεϊ.
Σήμερα, η επιλογή του Ντέιβιντ Άξελροντ να μιλήσει ανοικτά για τα προσόντα και τα πλεονεκτήματα της Χίλαρι Κλίντον, έχει διπλή ανάγνωση: Είτε κλείνει το μέτωπο που άνοιξε πριν από πέντε χρόνια με την οκογένεια Κλίντον, ενόψει της θυελλώδους προέλασης της Χίλαρι με τελικό προορισμό τον Λευκό Οίκο, σε τρία χρόνια από σημερα. Είτε, προσθέτει τη φωνή του στην αγωνία όσων αναζητούν ένα αξιόπιστο αντίπαλο δέος, για να σταματήσει και πάλι τη Χίλαρι. Όπως το 2008.

ysterografa.gr