Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Παγκόσμια πρωτιά… απαισιοδοξίας για τους Έλληνες!

greek-society
Οι Έλληνες υπήρξαμε διαχρονικά λαός ψυχολογίας. Με τα θετικά και τα αρνητικά του. Η αίσθηση του μέτρου, της σύνεσης και της μετριοπάθειας υπήρξαν στοιχεία συμπληρωματικά και όχι κεντρικής υφής για το εθνικό dna, εν πολλοίς με τα γνωστά αποτελέσματα.
Στα χρόνια του Μνημονίου, μια κοινωνία σε βαθιά μελαγχολία και απόγνωση, στα όρια της κλινικής κατάθλιψης, δυσκολεύεται να πειστεί ότι πρέπει να παλέψει, να μην το βάλει κάτω, να κοιτάξει (έστω φευγαλέα και διστακτικά) ψηλά και μακριά, για να διαπιστώσει ότι το μέλλον είναι εκεί. Μόνο που δεν μας περιμένει, αλλά πρέπει να τρέξουμε για να το προλάβουμε.
Η εθνική απαισιοδοξία λοιπόν αποτυπώνεται με τον πλέον εύγλωττο τρόπο σε δημοσκόπηση της εταιρείας Gallup, που δείχνει ότι οι Έλληνες ειναι ο πιο απαισιόδοξος λαός στον πλανήτη σήμερα!
Το 38% των Ελλήνων δηλώνει περίπου βέβαιο ότι τα επόμενα πέντε χρόνια η ζωή τους θα χειροτερέψει σε σχέση με την αντικειμενικά δύσκολη καθημερινότητα που ήδη βιώνουν.
Στη δεύτερη θέση, μετά την… αφεντιά μας βρίσκονται οι Τσέχοι με 33%, και ακολουθούν οι Σλοβένοι με 32% και οι Ούγγροι με 29%.
Συγκριτικά σε άλλες χώρες, οι Γάλλοι δηλώνουν απαισιόδοξοι μόλις σε ποσοστό 21%, ενώ οι Κύπριοι και οι Ισπανοί στο 25%.
Στο σχετικό κείμενο που συνοδεύει τη δημοσκόπηση, επισημαίνονται τα εξής:
“Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ελλάδα και οι πιστωτές της συμφώνησαν τους όρους της συνέχισης της δανειακής βοήθειας προς την Αθήνα. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει μέτρα λιτότητας που απαιτούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν περαιτέρω περικοπές στον δημόσιο τομέα.
Με την ελληνική οικονομία να κλυδωνίζεται λόγω της πολυετούς λιτότητας και της ύφεσης, την ανεργία να κινείται στο 27%, και σε περίπου διπλάσιο ποσοστό μεταξύ των νέων ανθρώπων, και συχνές κινητοποιήσεις κατά των σχεδίων της κυβέρνησης, οι Έλληνες δεν έχουν ιδιαίτερες ελπίδες ότι η ζωή τους θα βελτιωθεί στο κοντινό μέλλον”.
 
ysterografa.gr