Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Άριστα… στη διαφθορά παίρνουν οι Δήμοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, οι Δήμοι καταλαμβάνουν μία από τις πρώτες θέσεις στη λίστα των πιο διεφθαρμένων φορέων με ποσοστό 45%. Αντίστοιχα οι δημόσιοι και οι δημοτικοί υπάλληλοι αποτελούν την πιο διεφθαρμένη κατηγορία υπαλλήλων με ποσοστά 58.3% και 27.5% αντίστοιχα.
Η έκθεση Ρακιντζή έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι γνωρίζαμε: η κακοδιαχείριση στους δήμους εδώ και χρόνια έχει οδηγήσει σε απαξίωση το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έχει μετατρέψει τα δημαρχεία σε εστίες διαφθοράς, ενώ θα έπρεπε να είναι η πιο κοντινή στον πολίτη εξουσία. Η κατάσταση στους δήμους είναι τραγική και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην έλλειψη πόρων ή αρμοδιοτήτων, ούτε στην προσπάθεια της κεντρικής εξουσίας να τους απαξιώσει, όπως συχνά διαμαρτύρονται οι τοπικοί άρχοντες. Όλα αυτά είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι η ευνοιοκρατία και η παλαιοκομματική αντίληψη "ιδιοκτησίας" για την εξουσία και την περιουσία του δήμου έχουν στερήσει από καιρό την ηθική και κυρίως τη λαϊκή νομιμοποίηση στους "άρχοντες" που βλέπουν πλέον την "Αρχή" τους να χάνεται στο βάλτο που δεν φρόντισαν νωρίς να καθαρίσουν.
Χαρακτηριστικά, από τις υποθέσεις που επεξεργάστηκε ο επιθεωρητής, διαπιστώθηκε ότι από το 2007 ως τον Απρίλιο του 2013 οι περισσότερες περιπτώσεις διαφθοράς αφορούσαν στους Δήμους σε ποσοστό που αγγίζει το 47%. Η πλειοψηφία των υποθέσεων αφορά  τις πολεοδομίες, το περιβάλλον, τις μεταφορές, τα δημοτικά έργα, τις άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος κ.α. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη και όταν καταγράφονται περιπτώσεις διαφθοράς με αποδεικτικά στοιχεία, στην πλειοψηφία τους καταλήγουν σε αθωωτικό πόρισμα από τα πειθαρχικά συμβούλια.
Το τίμημα αυτού του πάρτι διαφθοράς το πληρώνει πάντα ο πολίτης. Ας κρατήσουν λοιπόν οι πολίτες αυτή την έκθεση, ενόψει των δημοτικών εκλογών σε μερικούς μήνες και ας κάνουν τις επιλογές τους. Το παλιό, εν πολλοίς σάπιο σκηνικό χρειάζεται νέους ανθρώπους και φρέσκες ιδέες για να αλλάξει. Αλλά για να έρθουν νέες ιδέες και άνθρωποι θα πρέπει όλοι να ψηφίσουμε γι’ αυτούς. Η αλλαγή έρχεται μόνο όταν οι πολλοί το θελήσουν, γιατί -παρά τα περί αντιθέτου θρυλούμενα- ζούμε ακόμα σε δημοκρατία.
Γρηγόρης Λέων
Σύμβουλος 7ης Δ.Κ. Δήμου Αθηναίων