Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Επεισοδιακή σύσκεψη Στουρνάρα, Μιχελάκη, Μητσοτάκη με την ΚΕΔΕ

kede
Με επίκεντρο της συζήτησης το αίτημα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να απαλειφθεί από το πολυνομοσχέδιο η διάταξη, βάσει της οποίας ασκείται πειθαρχική δίωξη σε δημάρχους στην περίπτωση που δεν τηρούν τους προϋπολογισμούς τους, ολοκληρώθηκε μετά από περίπου 2,5 ώρες η συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη και Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, με τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ.
Σύμφωνα με τους δημάρχους, η διάταξη αυτή αποτελεί «κόκκινη γραμμή» και εάν δεν αποσυρθεί, υπάρχει πρόταση μαζικής παραίτησης δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων ανά την Ελλάδα, με στόχο την προκήρυξη δημοτικών εκλογών.
Το δεύτερο αίτημα της ΚΕΔΕ είναι να μην υπάρξουν νέες παρεμβάσεις προς την ενίσχυση του Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ, ήτοι το Παρατηρητήριο να μην ελέγχει εκ των προτέρων τον προϋπολογισμό των δήμων. Το συγκεκριμένοι αίτημα, ο υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε ότι θα το εξετάσει, ενώ δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξει το προσεχές διάστημα και νέο κύμα διαθεσιμότητας.
Σύμφωνα, επίσης, με τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ, στη σύσκεψη συζητήθηκε και το να μετακινηθούν το 80% των δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛΑΣ και να ασχολούνται με την είσπραξη φόρων αρμοδιότητας των δήμων. Πάντως, ενώ η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην διαθεσιμότητα των σχολικών φυλάκων, οι δήμαρχοι που μετείχαν στη σύσκεψη υποστήριξαν ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να θιγούν και καθαρίστριες των σχολείων. Επιπλέον, οι δήμαρχοι πρότειναν να υπάρξει τιτλοποίηση εσόδων, προκειμένου να εισπράξει το κράτος, για λογαριασμό των δήμων, τα ποσά που τους οφείλουν διάφοροι φορείς και στη συνέχεια να τούς τα αποδώσει. Παράλληλα, στο τραπέζι της συνάντησης τέθηκε και το θέμα κατάργησης νομικών προσώπων (π.χ. αναπτυξιακών εταιρειών) στους δήμους.
Σημειώνεται, ότι η σύσκεψη διεξήχθη σε πολύ έντονο κλίμα, καθώς στέλεχος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι αρμόδιος σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών φέρεται να είπε «δεν μπορώ να συνομιλώ με Ταλιμπάν». Ο συγκεκριμένος δήμαρχος αποχώρησε από τη συνάντηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συγκεκριμένη φράση του στελέχους του υπουργείου Οικονομικών.