Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Ο Σόιμπλε, όσα είπε και… όσα εννοούσε

Antonis-Samaras-Wolfgang-Schaeuble
(Photo Eurokinissi)
Twitter @EmOikonomidis
Η διαδρομή ζωής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποκαλύπτει έναν πολιτικό που γνωρίζει, κατανοεί και εν πολλοίς χειραγωγεί τη δύναμη των λέξεων. Είναι έτσι εξαιρετικά προσεκτικός σε όσα λέει, όσα δεν λέει, και όσα προκύπτουν από μια προσεκτική ανάγνωση της αλληλουχίας των σκέψεών του.
Μιλώντας σήμερα το πρωί σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών σήκωσε το γάντι και άνοιξε την “απαγορευμένη συζήτηση”. Αναφέρθηκε δηλαδή στο φημολογούμενο νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους, ώστε να καταστεί το χρέος βιώσιμο, που χρονικά προσδιορίζεται για τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2014 (μαζί με την ολοκλήρωση της ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. και… τις ευρωεκλογές), και ποιοτικά θα αφορά το ελληνικό χρέος που έχει στα χέρια του ο δημόσιος τομέας της Ευρώπης. Κυβερνήσεις όπως η γερμανική δηλαδή, που φυσικά δεν πρόκειται ποτέ να παραδεχθεί ότι θα συναινέσει σε μια τέτοια εξέλιξη. Ειδικά δυο μήνες πριν από κρίσιμες βουλευτικές εκλογές.
Τι είπε λοιπόν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε; “Μην συνεχίζετε τη συζήτηση για νέο “κούρεμα”. Δεν είναι προς όφελός σας”, τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Εστιάζοντας την επιχειρηματολογία του στο θέμα της αξιοπιστίας που θα πρέπει να δείχνει η Ελλάδα έναντι των εταίρων και δανειστών της, αλλά και την ίδια στιγμή… σκανδαλίζοντας τις αγορές, μιας και άφησε να εννοηθεί ότι το όποιο “κούρεμα” θα αφορούσε (και πάλι) τον ιδιωτικό τομέα. Όπως την πρώτη φορά.
Φυσικά, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραμένει “πολιτικό ον”. Δεν έφτασε ως εδώ θυσιάζοντας την εποχική στρατηγική για χάρη της… αλήθειας και της πραγματικότητας. Δυο μήνες πριν από τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου για την ανάδειξη της νέας Μπούντεσταγκ, όχι μόνο δεν θα παραδεχθεί ότι… έρχεται “κούρεμα” που θα πονέσει τους Γερμανούς φορολογουμένους, αλλά θα τολμήσει να τα βάλει ευθέως με την… κοινή λογική. Στέλνοντας παράλληλα τα συνήθη μηνύματα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.
Εκεί από όπου θα ξεκινήσει για να έρθει στην Ελλάδα ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Τζακ Λου. Την Κυριακή. Σε μια πρωτοφανούς σημειολογίας επίσκεψη στην Αθήνα της κρίσης. Για να θυμίσει πως… στην από εκεί πλευρά του Ατλαντικού βλέπουν την κρίση διαφορετικά. Ίσως επειδή από την κρίση, από την οποία κερδίζει η Γερμανία, χάνει ακόμη και η χώρα που την προκάλεσε. Δηλαδή η υπερδύναμη που έχει… ταχυδρομικό κώδικα στην Ουάσινγκτον.
ysterografa.gr