Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Όλι Ρεν: Η τρόικα δεν θα φύγει (ποτέ…)

Olli-Rehn
Twitter @EmOikonomidis
Όταν η “Monde” αποκαλούσε “παιδική χαρά” την πολιτική ηγεσία της σημερινής Ευρώπης, η ίδια η δύσκολη πραγματικότητα την οποία βιώνουν οι λαοί της πιο ιστορικής ηπείρου του πλανήτη ερχόταν να επιβεβαιώσει με εκκωφαντικό τρόπο τον χαρακτηρισμό.

Να δείξει ότι, με τους πολιτικούς ηγέτες απόντες, το κουμάντο περνάει στα χέρια των αγορών. Που δεν είναι φυσικά απρόσωπες. Και κυρίως δεν έχουν καμία αίσθηση αλληλεγγύης, ούτε βαθυστόχαστα οράματα για το μέλλον. Παρά μόνο το κέρδος τους, και μάλιστα στα όρια της κερδοσκοπίας.
Κάπως έτσι, η κρίση χρέους που παραδοσιακά συνοδεύει κάθε… έθνος του κόσμου μετατράπηκε σε κρίση δανεισμού για την ευρωζώνη, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να έχουν… πλαϊνές θέσεις, και σχεδόν καμία χώρα, με την αυτονόητη και αναμενόμενη εξαίρεση της Γερμανίας, να μην εξαιρείται των προβλημάτων. Ισπανία, Ιταλία και λίγο πιο μακριά η Γαλλία… έρχονται καλπάζοντας.
Από τη στιγμή που η διαχείριση της κρίσης περιορίστηκε στα μυαλά που έμαθαν να διαβάζουν αριθμούς, χωρίς να κατανοούν ότι πίσω τους υπάρχουν άνθρωποι, λαοί και έθνη, ήταν φυσικό η τρόικα που πάτησε πόδι αρχικά στην Ελλάδα, και στη συνέχεια και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, να βρεθεί σε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Εσχάτως, οι φωνές για την αναγκαιότητα να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος της ευρωζώνης με την τρόικα, ως αναγκαία συνθήκη για να αρχίσει να ξεπροβάλλει λίγο πιο καθαρά στον ορίζοντα του μέλλοντος, ένα μέλλον βιώσιμο και… ευρωπαϊκό, δυναμώνουν, πολλαπλασιάζονται και ποικίλουν.
Οι πρωταγωνιστές ωστόσο αντιστέκονται. Και όπως μας ενημέρωσε σχετικά σήμερα με δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν, δηλαδή ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του δράματος για την ευρωζώνη, δεν υπάρχουν σκέψεις αλλά ούτε και τα περιθώρια για να φύγει η τρόικα.
Και δεν εννοεί μόνο από την Ελλάδα. Εννοεί συνολικά από την ευρωζώνη, και τα προγράμματα χρηματοδοτικής στήριξης στα οποία έχει κεντρικό ρόλο.
Φυσικά ο Όλι Ρεν αποτελεί μέρος της “παιδικής χαράς”. Θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε πόσο κοντά στην πραγματικότητα βρίσκονται οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις του, όταν η “παιδική χαρά” παραμεριστεί από ηγέτες. Πραγματικούς, εννοείται.

ysterografa.gr