Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Μίκα Ιατρίδη: «Συντομεύστε την επιστροφή Φ.Π.Α. στους αγρότες και κτηνοτρόφους της Κορινθίας».

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η βουλευτής Δωδεκανήσου, Μίκα Ιατρίδη, ύστερα από ενημέρωση που είχε από την πολιτευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στο νομό Κορινθίας και μέλος του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης, κα Λίτσα Κοντογιάννη, σχετικά με τη σημαντική καθυστέρηση στην επιστροφή Φ.Π.Α. στους αγρότες και κτηνοτρόφους της Κορινθίας.

Στην ερώτηση της η βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η μεγάλη καθυστέρηση στην επιστροφή του Φ.Π.Α. δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού, ενώ προκαλεί εύλογες απορίες και ερωτηματικά το γεγονός ότι σε άλλους νομούς της χώρας η καταβολή του Φ.Π.Α. έχει, προ πολλού, ολοκληρωθεί.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς: Οικονομικών - Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: «Καθυστερεί η επιστροφή Φ.Π.Α. στους αγρότες και κτηνοτρόφους νομού Κορινθίας».

Με δραματική καθυστέρηση γίνεται φέτος η πληρωμή του Φ.Π.Α. των αγροτών και κτηνοτρόφων στη Κορινθία. Ενώ τις προηγούμενες χρονιές είχε ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια της Άνοιξης, περίπου μέχρι τέλος Απριλίου, φέτος παρουσιάζεται το, άνευ προηγουμένου, φαινόμενο, να μην έχει καν ξεκινήσει η επιστροφή του.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες από την Δ.Ο.Υ. Κορίνθου, θα ξεκινήσει η καταβολή του αρχές Αυγούστου και σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται πως η καθυστέρηση πληρωμής του Φ.Π.Α. γίνεται σε μια εποχή πάρα πολύ δύσκολη για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, με την πληρωμή των εισφορών του ΕΛΓΑ να εκκρεμεί για πολλούς από αυτούς, να μην έχουν αποζημιωθεί όπως θα έπρεπε, να έχει σταματήσει η πίστωση για την προμήθεια φυτοφαρμάκων και να εκκρεμούν λογαριασμοί ύδρευσης και ηλεκτροδότησης καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Υπενθυμίζεται πως το ποσό επιστροφής του Φ.Π.Α. είναι αρκετά μικρότερο, γιατί από το 11% κατρακύλησε στο 5%, ενώ το Φ.Π.Α. που χρεώνεται ο έλληνας αγρότης για τα περισσότερα εφόδιά του παραμένει στο 23%.

Επειδή, η όλη διαδικασία ελέγχου και διασταύρωσης των τιμολογίων είναι χρονοβόρα και χρήζει, πράγματι, ιδιαίτερης προσοχής, αλλά, ταυτόχρονα, αυτό δεν είναι ένα θέμα το οποίο προέκυψε πρόσφατα, αλλά αντιθέτως πολύ γνωστό από προηγούμενα έτη, άρα για κανέναν λόγο δεν μπορεί ν’ αποτελέσει αυτό πρόφαση ή άλλοθι γι’ αυτή την απαράδεκτη καθυστέρηση.

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί

  1. Γιατί παρατηρείται αυτή η εγκληματική καθυστέρηση, ειδικά στην Κορινθία, τη στιγμή που σε άλλες περιοχές της Ελλάδας έχει προ πολλού ολοκληρωθεί η καταβολή του, για παράδειγμα σε Κρήτη και Καβάλα;
  2. Σε ποια μέτρα προτίθενται να προβούν για την άμεση καταβολή του Φ.Π.Α.;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη