Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

ΟΜΙΛΙΑ TOY ANAΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩ​Ν ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ ΣΤΟ 9ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


Φίλες και φίλοι, συναγωνιστές στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας, της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης, της παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Της παράταξης που χάραξε τους άξονες της στρατηγικής της χώρας, της παράταξης, η οποία από το 1974, υπηρετεί αδιαλείπτως το πατριωτικό της καθήκον, της παράταξης που διασφάλισε την ισότιμη και εταιρική συμμετοχή της χώρας στη διαδικασία εφαρμογής της μεγάλης ιδέας για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Της παράταξης που έχει αποδείξει διαχρονικά ότι μπορεί, σε κρίσιμες στιγμές για την πατρίδα, να εστιάζει στο σημαντικό, να υπηρετεί το πρωτεύον. Της παράταξης που ανταποκρίθηκε θετικά στο ρόλο που κάθε φορά της ανατέθηκε από τους πολίτες. Της παράταξης που έχει αποδείξει διαχρονικά ότι δεν παίζει με την πορεία και την προοπτική της πατρίδας.

            Με αυτές τις παρακαταθήκες, η παράταξη δεν μπορούσε παρά να κάνει το χρέος της και σε αυτή την κρίσιμη για τη χώρα περίοδο. Παρά την κριτική που είχε διατυπώσει για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, από τον Οκτώβριο του 2009, και τις ενστάσεις για το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που ετέθη από τότε σε εφαρμογή, όταν κλήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες, έπραξε το καθήκον της.

            Την τελευταία πενταετία, φίλες και φίλοι, σε παγκόσμιο, και ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διαπιστώνεται οικονομική δυσπραγία, κοινωνική περιδίνηση, πολιτική ρευστότητα. Σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα, χώρα με μακροχρόνιες, υποβόσκουσες παθογένειες στο αξιακό, θεσμικό, πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό πεδίο κλυδωνίστηκε.

            Είναι αλήθεια ότι η χώρα διανύει περίοδο πρωτοφανούς ύφεσης. Αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη σε ύψος ανεργία, ανεργία κυρίως των νέων παιδιών. Όμως είναι επίσης αλήθεια ότι τον τελευταίο χρόνο, η κατάσταση σταθεροποιείται. Η χώρα σήμερα βρίσκεται σε καλύτερο σημείο και μπορεί να ελπίζει για το μέλλον της.

Η Κυβέρνηση, κατά τον τελευταίο χρόνο, επέδειξε συνδυασμό λογικής, διορατικότητας, τόλμης, αποτελεσματικότητας. Έδωσε δείγματα ότι η χώρα περνά με αποφασιστικότητα στο πεδίο των δύσκολων αλλά αναγκαίων αποφάσεων και πράξεων.

Την περίοδο που διανύουμε, οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται. Διαθρωτικές αλλαγές πραγματοποιούνται. Αναπτυξιακά προγράμματα και εργαλεία ρευστότητας ξεπαγώνουν. Το Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων ξεκίνησε να υλοποιείται. Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες επιταχύνεται. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώνεται.

Βέβαια, δεν έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες εφησυχασμού και πανηγυρισμών. Όμως, δεν δικαιολογούνται και μίζερες προσεγγίσεις.  Και αυτό διότι όπως έχω υποστηρίξει πολλές φορές ιδιαίτερα στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον δεν υπάρχει εύκολη οδός για την κατάκτηση της εθνικής αξιοπρέπειας και της ευημερίας όλων των πολιτών.

Υπάρχει μόνο η οδός που προσδιορίζεται πρώτον από την επαναδιατύπωση και εμπέδωση ενός σύγχρονου αξιακού συστήματος. Δεύτερον, από την καλλιέργεια κουλτούρας κοινωνικής και πολιτικής σύνθεσης και συνεννόησης για τη δημιουργία αλλά και τη δίκαιη κατανομή του πλούτου και των ευκαιριών.

Τρίτον, από την εκπόνηση και υλοποίηση ενός συγκροτημένου εθνικού σχεδίου το οποίο θα ενσωματώνει τις συμφωνίες με τους εταίρους αλλά θα κινείται και πέρα από το μνημόνιο. 

Τέταρτον, από την επεξεργασία και εφαρμογή σύγχρονων πολιτικών συμβατών με το εθνικό και ευρωπαϊκό σχέδιο που θα στοχεύει στην εισροή επενδύσεων, στην ενίσχυση της εσωτερικής αποταμίευσης, στην αύξηση της παραγωγικότητας, στην εξωστρέφεια.

Και τούτο, προκειμένου να επιτευχθεί σταθεροποίηση της κατάστασης εφέτος όπως ήδη γίνεται, ανάκαμψη την επόμενη χρονιά και επαναφορά σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. 

Πέμπτον, από την δημιουργία και λειτουργία ενός αποτελεσματικού σύγχρονου και δίκαιου κράτους που θα παρεμβαίνει και θα μεριμνά για τη βέλτιστη λειτουργία του μηχανισμού της αγοράς, την εξασφάλιση της μέγιστης οικονομικής αποτελεσματικότητας, την κοινωνικά δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος και του παραγόμενου πλούτου.

Και τέλος, έκτον, από την έντιμη, σκληρή, αποτελεσματική και ποιοτική εργασία από όλους μας σε κλίμα εθνικής πατριωτικής ανάτασης. Χρόνος και χώρος για δημαγωγία, λαϊκισμό, καλλιέργεια ψευδαισθήσεων δεν υπάρχει.

Φίλες και φίλοι, σε αυτό το πλαίσιο ο ρόλος της Νέας Δημοκρατίας είναι και πάλι καθοριστικός. Και αυτό γιατί αποτελεί πολιτική δύναμη ευθύνης, σταθερότητας, προοπτικής. Και αυτό γιατί έχει το ιδεολογικό υπόβαθρο, τον προγραμματικό προσανατολισμό, την πολιτική βούληση και την αποτελεσματική πολιτική καθοδήγηση για να δημιουργήσει μια καλύτερη πραγματικότητα, να κινηθεί με γρήγορο βηματισμό, να προσφέρει αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη, να εμπεδώσει μια νέα ελπιδοφόρα προοπτική.
Σας ευχαριστώ πολύ.