Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΟ 9ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ


Τελεσίγραφο Νίκου Δένδια: Η ευνομία στη χώρα θα επιβληθείΤα είπε ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή, όσα αφορούν την ασφάλεια και το μεταναστευτικό. Θα μου επιτρέψετε απλώς μία μικρή υπογράμμιση.  Καταρχήν, να ξεκινήσουμε από κάτι που όλοι εσείς εδώ ξέρετε, όλοι οι Νεοδημοκράτες το ξέρουν, το έχουν μέσα στην καρδιά τους: ότι η παράταξη υπό την ηγεσία του νυν Προέδρου της και Πρωθυπουργού, του Αντώνη Σαμαρά, καλείται μέσα σε 40 χρόνια για δεύτερη φορά να βγάλει την Ελλάδα από μια κρισιμότατη κατάσταση.

Όσον αφορά την οικονομία, κυρίες και κύριοι είναι φανερό ότι τους τελευταίους 11-12 μήνες έχουν γίνει άλματα. Μία χώρα που κινδύνευε να διωχθεί από το Ευρώ και την Ευρώπη, είναι σήμερα μία χώρα που εμφανίζεται σαν το πιθανότερο επιτυχές θαύμα της νέας Ευρώπης.

Όμως εγώ δεν είμαι αρμόδιος για την οικονομία. Ήρθα σήμερα να σας πω δύο κουβέντες για την ασφάλεια του Έλληνα πολίτη και  δύο κουβέντες για το μεταναστευτικό.  Διότι όταν αναλάβαμε την Κυβέρνηση της χώρας τα τέλη του Ιουνίου 2012, κάθε ημέρα από τον Έβρο έμπαινε ένα Ελληνικό χωριό από παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα. Την τελευταία μέρα πριν ξεκινήσει ο Ξένιος Δίας, 430 μετανάστες μπήκαν στην Ελλάδα. Σήμερα που μιλάμε είναι θέμα αν μπαίνει ένας την εβδομάδα.

Σήμερα που μιλάμε η Ελλάδα έχει το πιο σύγχρονο σύστημα αντιμετώπισης των παράνομων μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη. Σήμερα που μιλάμε, η Ελλάδα έχει  μία νέα Υπηρεσία Ασύλου, μία νέα Αρχή Προσφυγών, μία  νέα Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής. Αλλά κυρίως σήμερα που μιλάμε, η Ελλάδα έχει καθαρό το κέντρο της Πρωτεύουσας του Κράτους. Σήμερα μπορείτε να πάτε στην Αθήνα, στο κέντρο της, στην Ομόνοια, στην Πατησίων. Να περπατήσετε άφοβα, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Πριν λίγους μήνες αυτό δεν ήταν δυνατόν. Και αυτό το κατάφερε η Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Αλλά πρέπει να σας πω και κάτι άλλο για να είμαστε ξεκάθαροι. Δική μας προμετωπίδα είναι ο Νόμος και η Τάξη. Και τον Νόμο και την Τάξη θα τον επιβάλλουμε. Για εμάς δεν είναι ανεκτές οι Σκουριές, όπως δεν είναι ανεκτή και η Μανωλάδα. Θα είμαστε ξεκάθαροι με όλους. Ο Νόμος και η Τάξη θα επιβληθούν.

Αλλά - και τώρα στρέφομαι από το βήμα αυτό για να πω δυο κουβέντες και στους Ευρωπαίους εταίρους και φίλους μας, σχετικά με το μεταναστευτικό - η Ελλάδα χειρίζεται το 90% των παράνομων μεταναστευτικών ροών της Ευρώπης. Η Ελλάδα δεν έχει την δυνατότητα να το αντιμετωπίσει μόνη της. Υπό την ηγεσία, λοιπόν, του Πρωθυπουργού, κάναμε μία μεγάλη στροφή και διαφωνήσαμε πλήρως με την Ευρώπη στο Δουβλίνο 3. Από εδώ και πέρα, η Ελληνική πορεία θα είναι μία πορεία διαφοροποίησης. Απαιτούμε από τους Ευρωπαίους εταίρους και φίλους μας, αφού εμείς κάναμε το δικό μας κομμάτι, ώστε να προστατεύσουμε τα Ευρωπαϊκά σύνορα από την παράνομη μετανάστευση, να κάνουν κι αυτοί το δικό τους. 

Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη για τον χειρισμό του 90% των μεταναστευτικών ροών. Δεν μπορεί το κριτήριο της πρώτης εισόδου, να είναι το κριτήριο για την εξέταση των θεμάτων ασύλου, όπως προβλέπει το Δουβλίνο 2. Κι επίσης πρέπει να αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι και φίλοι μας ότι πρέπει να συμφωνήσουμε μεταξύ μας μία κλείδα επαναδιανομής, επί τη βάσει της οποίας όσοι μπαίνουν στην Ελλάδα και δεν μπορούν να επιστραφούν θα μοιράζονται και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ανάλογα με την έκτασή τους, ανάλογα με το ακαθάριστο προϊόν τους και ανάλογα με τον πληθυσμό τους.

Η Ελληνική κοινωνία των δέκα εκατομμυρίων, κάτω από τις συνθήκες της τεράστιας οικονομικής κρίσης δεν αντέχει άλλο. Κι αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Καμία κοινωνία δεν θα άντεχε άλλο. Ας πάρουμε για παράδειγμα την Γερμανία, την πιο πλούσια χώρα της Ευρώπης. Θα άντεχε ξαφνικά να πάρει δώδεκα εκατομμύρια παράνομους μετανάστες; Πως ζητάνε λοιπόν από εμάς να απορροφήσουμε, πάνω από ένα εκατομμύριο.  Αυτά δεν γίνονται.

Φίλες και φίλοι,

Μπροστά μας έρχονται δύσκολοι καιροί, αλλά και καιροί ελπιδοφόροι. Εναπόκειται σ’ αυτή την παράταξη, υπό την ηγεσία του αρχηγού της, του Αντώνη Σαμαρά, να αλλάξει για άλλη μια φορά την Ελλάδα. Να περιορίσει το Κράτος και να παραδώσει την Ελλάδα ακμάζουσα, ισχυρή, στις επόμενες γενιές των Ελλήνων.