Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2013

Στην Κωνσταντινούπολη ο Τέρενς Κουίκ, στην ετήσια συνδιάσκεψη του ΟΑΣΕ

Για την Κωνσταντινούπολη αναχωρεί σήμερα (28/6/2013) ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, προκειμένου να συμμετάσχει στην ετήσια συνδιάσκεψη των κοινοβουλευτικών ομάδων των 52 χωρών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής του ο Τέρενς Κουίκ θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίο, με τον Πρόεδρο του Τουρκικού Κοινοβουλίου Τσεμίλ Τσιτσέκ, αλλά (στα πλαίσια της άσκησης της κοινοβουλευτικής διπλωματίας) και με τους αρχηγούς σημαντικών κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών που στρατηγικά, οικονομικά και πολιτικά ενδιαφέρουν την Ελλάδα.

Σε σημερινές του δηλώσεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς ο Τέρενς Κουίκ είπε τα εξής:

«Ένα από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσει τη σύνοδο του ΟΑΣΕ είναι η λαθρομετανάστευση, όπως επίσης και εκείνο των προσφύγων από τη Συρία, κυρίως Χριστιανών.

Το θέμα της λαθρομετανάστευσης το έχω θέσει από την φθινοπωρινή Σύνοδο του ΟΑΣΕ που είχε γίνει στην Αλβανία πέρυσι τον Οκτώβριο, ζητώντας την τροποποίηση της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, αλλά και ανάληψη των ευθυνών από πλευράς Τουρκίας, η οποία «σπρώχνει» κάθε χρόνο προς την Ελλάδα εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνους λαθρομετανάστες εποίκους.

Το ίδιο ζήτημα έθεσα και στη χειμερινή Σύνοδο στη Βιέννη τον περασμένο Φεβρουάριο.

Είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα πιεστεί από ψηφίσματα που θα φέρουν οι Τούρκοι και οι καλοθελητές συνοδοιπόροι τους, αλλά η Ελληνική Αντιπροσωπεία είναι πολύ καλά προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει όσο μπορεί πιο αποτελεσματικά τη συνολική κατάσταση.

Επαναλαμβάνω ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει τον καλό Σαμαρείτη διαφημίζοντας ότι έχει αναπτύξει στρατόπεδα για 372.000 Σύρους πρόσφυγες, υπαινισσόμενη ευθέως ότι η Ελλάδα δεν κάνει τίποτα στον τομέα αυτό.

Ας πάρει πίσω τους μισούς από τα 2.000.000 λαθρομετανάστες που μας έχει στείλει μέχρι σήμερα και η Ελλάδα ξέρει πάρα πολύ καλά, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τι θα κάνει με τους Χριστιανούς αδελφούς μας από τη Συρία.

Ας τελειώνει πια η υποκρισία της Άγκυρας και το πάκτωμα της Ελλάδας με μουσουλμανικά και άκρως επικίνδυνα ισλαμικά στοιχεία».

Ο Τέρενς Κουίκ θα επιστρέψει την Τετάρτη το απόγευμα με τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου.