Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

9ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας - "Νέα Δημοκρατία - Νέα Ελλάδα".


Το 9ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε στο γήπεδο Ταε Κβο Ντο του Φαλήρου.Το σύνθημα είναι: «Νέα Δημοκρατία - Νέα Ελλάδα» Η ΝΔ έχει αποστείλει προσκλήσεις σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα εκτός από τη Χρυσή Αυγή. Εξαίρεσε έτσι και το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη.
  Στο χαιρετισμό του ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ανέφερε ότι «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές της μεταπολίτευσης που παρά τις αδυναμίες της, οι Έλληνες απόλαυσαν άνοδο του βιοτικού τους επιπέδου, δημοκρατικά δικαιώματα, ευρωπαϊκή πορεία. Η απαξίωση της μεταπολίτευσης πλήττει την Δημοκρατία. Να αξιοποιήσουμε την συγκυρία μέχρι τις γερμανικές εκλογές ώστε μετά να διεκδικήσουμε ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο. Στην νέα προγραμματική συμφωνία προτεραιότητα πρέπει να έχουν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιες. Μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα, στην λειτουργία της αγοράς, μεταρρύθμιση στο κράτος με αξιολόγηση των δομών και του ανθρώπινου δυναμικού». Επίσης ξεκαθάρισε ότι την κυβέρνηση δεν την γέννησε η ιδεολογική συμπόρευση αλλά η εθνική ανάγκη.
Η ομιλία του κ. Ανδρουλάκη διακόπηκε για λίγα λεπτά από την εντυπωσιακή υποδοχή που έκαναν τα μέλη του συνεδρίου στον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή με παρατεταμένο χειροκρότημα.

Το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης εξάντλησε τις προωθητικές δυνάμεις που περιείχε, ανέφερε στον χαιρετισμό του στο συνέδριο της ΝΔ, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας. Στην σύντομη ομιλία του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη τα δημοκρατικά κόμματα να καταπολεμήσουν το φαινόμενο του φασισμού. Ανέφερε: “Η κοινωνία μαζί με τα μνημόνια απαξίωσε και το πολιτικό σύστημα. Βρισκόμαστε σε διαφορετικές όχθες, έχουμε καθημερινή και οξεία αντιπαράθεση. Αυτό είναι θεμιτό στην Δημοκρατία αρκεί η αντιπαράθεση να μην πάρει τη μορφή της συκοφαντίας και της διαστρέβλωσης. Η χώρα βρίσκεται κάτω από τον ζυγό των μνημονίων. Χρέος όλων είναι οι πολιτικές που εφαρμόζονται να έχουν την έγκριση του λαού και να μη αφήσουν χώρο στον φασισμό να αναπτυχθεί. Οφείλουμε για το καλό του λαού μας να προστατεύσουμε τη δημοκρατία και το Σύνταγμα».
Ο υπεύθυνος του γραφείου τύπου του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας ανέφερε στο χαιρετισμό του στο συνέδριο της ΝΔ: «ο λαός υφίσταται τις συνέπειες της κρίσης. Στην διαπίστωση συμφωνούμε αλλά τα κόμματά μας έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στις αιτίες και στην διέξοδο από την κρίση. Έχει αποδειχθεί ότι οι μορφές διαχείρισης του συστήματος φιλελεύθερες ή σοσιαλδημοκρατικές δεν τον απαλλάσσουν από τις αντιφάσεις του. Η ανάπτυξη αν έρθει θα είναι με υψηλή ανεργία και περιορισμούς και θα συνοδευθεί από ανταγωνισμούς και συγκρούσεις.
Ο λαός πρέπει να σπάσει τον φαύλο κύκλο της ανάπτυξης με φτώχεια και να πάρει στα χέρια του τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας. Δεν μας βρίσκει σύμφωνους η θεωρία των άκρων που τσουβαλιάζει τους εργατικούς αγώνες με άλλες μορφές ακόμη και φασιστικές».

«Η συνοδοιπορία μας δοκιμάστηκε από λάθη και παραλείψεις και οδήγησε στην αποχώρησή μας από την κυβέρνηση» ανέφερε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης στον χαιρετισμό του στο συνέδριο της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «στην πορεία θα βρεθούν σημεία σύγκλισης».
«Η τρόικα δεν μετριάζει αλλά εντείνει την ανάγκη να εκπονήσουμε ένα εθνικό σχέδιο που να έχει την αποδοχή της κοινωνίας. Συνεχίζουμε τον αγώνα τον καλό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
.Πριν από τον πρωθυπουργό  μίλησε ο πρώην υπουργός Παιδείας της Γαλλίας Λυκ Φερί.
Το Σάββατο θα μιλήσουν κορυφαία στελέχη του κόμματος.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή, μετά την ψηφοφορία για την εκλογή της νέας πολιτικής επιτροπής. Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα αναδειχθεί ο νέος γραμματέας του κόμματος και η εκτελεστική επιτροπή. Υποψήφιος και με την προεδρική στήριξη θα είναι ο Ανδρέας Παπαμιμίκος.