Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Συνάντηση του Κώστα Κόλλια με τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ για θέματα που απασχολούν τους αγρότες της Κορινθίας

https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=40fc3ecc9e&view=att&th=13f899c7e71f99b7&attid=0.1&disp=inline&safe=1&zw&saduie=AG9B_P8jwSnQG1R5bBsQuUL9P8qf&sadet=1372406520149&sads=_w2MmgpDMw4RcgrRwsYeO_v4QUo
 
Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Αργύρη Μποτό είχε στα γραφεία το οργανισμού ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Είχα τη χαρά να συναντηθώ με τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ και προσωπικό μου φίλο, κύριο Αγρύρη Μποτό, με τον οποίο έχουμε αναπτύξει μία εξαιρετική σχέση συνεργασίας από τη Γραμματεία Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας. Κάναμε μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για θέματα που σχετίζονται με τον ΕΛΓΑ και απασχολούν ιδιαιτέρως τους αγρότες της Κορινθίας.
Συγκεκριμένα, στο θέμα των αποζημιώσεων από τις βροχοπτώσεις του 2009, ο κ. Μποτός με ενημέρωσε ότι η διαδικασία βρίσκεται στο τέλος της και ότι οι αδικίες θα αποκατασταθούν. Υπενθυμίζω ότι είχα δώσει αγώνα και με τους δύο τότε Υπουργούς, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα. Οι αλλεπάλληλες παλινωδίες, τα λάθη στον τρόπο υπολογισμού των ζημιών και, βεβαίως, εντέλει οι αδικίες εις βάρος εκατοντάδων αγροτών, οδήγησαν τα πράγματα στο αδιέξοδο και τα δικαστήρια. Πλέον είμαι βέβαιος ότι, ειδικά οι αγρότες που, έπειτα και από δική μου παρέμβαση, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, θα δικαιωθούν στο σύνολό τους, ενώ και οι υπόλοιποι παραγωγοί, των οποίων τα πορίσματα αναθεωρούνται με βάση τα στοιχεία που προσκομίζονται, θα αποζημιωθούν δίκαια και αντικειμενικά.
Σε ό,τι αφορά τις χαλαζοπτώσεις που έπληξαν μεταξύ άλλων το Σπαθοβούνι, το Καλέντζι, το Παναρίτι και τη Μάννα, ο κ. Μποτός με ενημέρωσε ότι μόλις την Τρίτη ολοκληρώθηκαν οι εκτιμήσεις από την αρμόδια γεωπόνο, με την τελευταία επίσκεψη στην περιοχή της Μάννας. Όπως δεσμεύθηκε ο κ. Αντιπρόεδρος, το άμεσο προσεχές διάστημα οι εκτιμητές θα διατυπώσουν τα εξατομικευμένα πορίσματα και οι αποζημιώσεις θα δοθούν δίκαια και στο ακέραιο.
Επίσης, αναφέρθηκα στις ανεμοθύελλες του 2013, οι οποίες έπληξαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα κυρίως την κεντρική Κορινθία. Ο ΕΛΓΑ έχει αναγνωρίσει ως ζημιογόνο αίτιο την ανεμοθύελλα, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξουν άμεσα και εκτιμήσεις των ζημιών για να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων.
Τέλος, αναφέρθηκα στο τεράστιο πρόβλημα της ακαρπίας. Ο συνδυασμός συγκεκριμένων καιρικών φαινομένων έχει επανειλημμένα οδηγήσει τα τελευταία χρόνια στην εμφάνιση σχινοκαρίας (ακαρπίας) στις ελαιοκαλλιέργειες του Νομού. Ο κ. Μποτός με ενημέρωσε ότι αυτό συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα στις ελιές αλλά και σε άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες. Η ακαρπία δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, είναι δε τέτοια η έκταση του φαινομένου που, ακόμα και αν εντασσόταν στα ασφαλιζόμενα αίτια, ο οργανισμός δεν θα είχε τη δυνατότητα να αποζημιώσει το σύνολο των παραγωγών.
Το πρόβλημα της ακαρπίας είναι πάρα πολύ σημαντικό για τους παραγωγούς, για τον πρόσθετο λόγο ότι οι αγρότες, ανεξάρτητα από το εάν θα παραχθούν καρποί ή όχι, είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιήσουν κανονικά όλα τα καλλιεργητικά έξοδα. Αυτό σημαίνει ότι το τεράστιο κόστος δεν αποσβαίνεται, με αποτέλεσμα οι ελαιοκαλλιεργητές να βρίσκονται σε αδιέξοδο. Θα συζητήσω το πρόβλημα με τον αρμόδιο Υπουργό, προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση, πιθανότατα με την ένταξη των ζημιών στα ΠΣΕΑ, ενώ θα καταθέσω και σχετική ερώτηση στη Βουλή.
Θεωρώ ότι οι απαντήσεις που έλαβα από τον κύριο Μποτό ήταν άκρως ικανοποιητικές, πλην όμως θα συνεχίσω να παρακολουθώ όπως πάντα όλα τα ανοιχτά ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες της Κορινθίας και θα τους ενημερώνω τακτικά για οποιεσδήποτε εξελίξεις.»