Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΟ ΓΟΛΓΟΘΑ ΤΗΣ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚ​ΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗ​ΣΗΣ


Την οικονομική απόγνωση και ψυχική ταλαιπωρία 34.000 ζευγαριών στην Ελλάδα, που αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα φυσικής τεκνοποίησης προβαίνουν στη χρήση μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και κυρίως της εξωσωματικής γονιμοποίησης, μεταφέρει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Όπως επισημαίνει και η Πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στο νομό Φθιώτιδας Βασιλική Δημητράντζου, «πρόκειται για μία επίπονη και ψυχοφθόρα διαδικασία, ιδιαίτερα για τη γυναίκα  και απαιτεί μεγάλη προετοιμασία ενώ έχει υψηλό χρηματικό κόστος».

Μέσα σε αυτό το απαισιόδοξο πλαίσιο, το μέσο κόστος εξωσωματικής αγγίζει τα 3.500 ευρώ - περίπου 1.500 ευρώ για τα φάρμακα και 2.000 για την κλινική διαδικασία, ποσό δυσβάστακτο για ένα ζευγάρι, ιδιαίτερα στις παρούσες οικονομικές συνθήκες.
Ο ΕΟΠΥΥ, έχει θεσπίσει ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις και χρονοβόρες διαδικασίες προκειμένου να εγκρίνει την εξωσωματική γονιμοποίηση:
Έχει μόνο τρεις Έκτακτες Ειδικές Επιτροπές Εξωσωματικής γονιμοποίησης,
μία στην Αθήνα που καλύπτει τις ασφαλισμένες που κατοικούν σε όλη τη χώρα πλην της Β. Ελλάδας, μία στη Θεσσαλονίκη για τις ασφαλισμένες της Β. Ελλάδας και μία στην Πάτρα η οποία καλύπτει τις ασφαλισμένες που διαμένουν στην Πελοπόννησο, Κεφαλληνία, Ιθάκη, Ζάκυνθο, Παξούς και Αντίπαξους.

Ακόμα όμως και στα δικαιολογητικά που απαιτούνται, τα εμπόδια είναι πολλά:

Εκτός από το παραπεμπτικό του γυναικολόγου, απαιτούνται δύο πλήρη σπερμοδιαγράμματα του συζύγου με μεσοδιάστημα 75 ημερών το ένα από το άλλο από τα οποία το ένα τουλάχιστον να έχει γίνει σε Εργαστήριο του ΕΟΠΥΥ ή Δημόσιο Νοσοκομείο ή συμβεβλημμένο με τον ΕΟΠΥΥ εργαστήριο υπογεγραμμένα από ιατρό μικροβιολόγο- βιοπαθολόγο ή και βιολόγο (και όχι από ιατρό γυναικολόγο του κέντρου εξωσωματικής γονιμοποίησης).

Εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, η κρίση της επιτροπής θα αφορά δύο προσπάθειες οι οποίες δεν μπορούν να απέχουν  μεταξύ τους λιγότερο από 4 μήνες ούτε περισσότερο από έτος. Εννοείται ότι η ασφαλισμένη θα ξαναπεράσει από επιτροπή για τις υπόλοιπες δύο προσπάθειες, καθώς επίσης και ότι περνάει κάθε φορά από επιτροπή όταν οι προσπάθειες γίνονται ανά έτος.

Όλα αυτά για να χορηγηθεί κατόπιν εορτής στην ασφαλισμένη - και αφού η προσπάθεια επιτύχει - το επίδομα των 352 ευρώ, δηλαδή μόνο το 10% του ποσού που ξόδεψε!

«Προτίθεστε να προβείτε στη δημιουργία επιτροπών εντός των δημοσίων νοσοκομείων για την εξέταση και την έγκριση των δαπανών για την εξωσωματική γονιμοποίηση, προκειμένου να περιοριστεί η ταλαιπωρία των ζευγαριών που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν με αυτό τον τρόπο;» ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά τη μείωση του αριθμού των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη σύνταξη του φακέλου που θα σταλεί στις προαναφερόμενες επιτροπές, την άρση των περιορισμών που αφορούν στον αριθμό των προσπαθειών προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες των ασφαλισμένων, την αύξηση του επιδόματος των 352 ευρώ και την κάλυψη του συνόλου των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση της εξωσωματικής γονιμοποίησης.