Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Η Μέρκελ διέψευσε ότι θα αποχωρήσει από την Καγκελαρία

Angela-Merkel
Οι μεγάλες αποχωρήσεις δεν προαναγγέλλονται. Αντιθέτως, προηγούνται της πραγματοποίησής τους ηχηρές διαψεύσεις, που έρχονται να υπηρετήουν την ανάγκη της στιγμής και της συγκυρίας. Και μετά ξεχνιούνται.
Η έντονη φημολογία του τελευταίου διαστήματος περί πρόθεσης της Άνγκελα Μέρκελ να αποχωρήσει από την Καγκελαρία το 2015, στο μέσο της επόμενης θητείας της δηλαδή, εφόσον φυσικά κερδίσει τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, “φούντωσε” μετά από σχετικό δημοσίευμα της Bild.
Έτσι, ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφαν Σάιμπερτ αναγκάστηκε σήμερα να προχωρήσει στην αναμενόμενη, όσο και αυτονόητη διάψευση. “Η Καγκελάριος θα είναι υποψήφια στις εκλογές του Σεπτεμβρίου για μια πλήρη θητεία τεσσάρων ετών”, σχολίασε ο Στέφαν Σάιμπερτ.
Το σενάριο περί της αποχώρησης της Άνγκελα Μέρκελ από την Καγκελαρία το 2015, εδράζεται σε παλαιότερες εκμυστηρεύσεις που φέρεται να έχει κάνει η ίδια, περί της επιθυμίας της να εγκαταλείψει την πολιτική ζωή όταν θα έχει συμπληρώσει 10 χρόνια στην εξουσία, ένα χρονικό ορόσημο που συμπληρώνεται το 2015, όταν θα είναι πλέον 60 ετών.
Ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου για τη Μπούντεσταγκ, η “Άντζι” μοιάζει να παίζει χωρίς αντίπαλο, καθώς η υποψηφιότητα του Πέερ Στάινμπρουκ από την πλευρά του SPD δεν φαίνεται να έχει καταφέρει να συσπειρώσει επαρκή κοινωνική δυναμική εναντίον της, ώστε να οδηγήσει σε μια μεγάλη, και εν πολλοίς απρόσμενη ανατροπή.
Το ερώτημα ωστόσο είναι αν πράγματι η Άνγκελα Μέρκελ επιθυμεί να… κατέβει από την Καγκελαρία μετά από δυο χρόνια, όχι για να αποχωρήσει από την πολιτική, αλλά για να ασχοληθεί με την… Ευρώπη. Και ενδεχομένως να διεκδικήσει το αξίωμα της πρώτης εκλεγμένης από τους λαούς Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον φυσικά έχει προηγηθεί η απαραίτητη αλλαγή στις ευρωπαϊκές Συνθήκες.

ysterografa.gr