Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Σώζεται από την 29η αγωνιστική η ΑΕΚ

Σώζεται από την 29η αγωνιστική η ΑΕΚ
Δύο «τελικοί» ή μήπως ένας; Μπορεί οι περισσότεροι να έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα του χιτσκοκικού φινάλε για την ΑΕΚ στη φετινή Super League, ωστόσο οι «κιτρινόμαυροι» έχουν την ευκαιρία να εξασφαλίσουν την παραμονή τους από την 29η αγωνιστική και να επισκεφτούν στο τέλος το Περιστέρι χωρίς να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους η δαμόκλειος σπάθη του υποβιβασμού.
Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι να κερδίσει η Ενωση τον Πανθρακικό την προσεχή Κυριακή στο ΟΑΚΑ. Αν μάλιστα καταφέρει να επικρατήσει με δύο γκολ διαφορά (υπερκαλύπτοντας την ήττα 1-0 που γνώρισε στην Κομοτηνή), τότε θα αισθάνεται 100% ασφαλής.
Σε διαφορετική περίπτωση -αν νικήσει δηλαδή σημειώνοντας ένα παραπάνω γκολ από τον αντίπαλο- ενδέχεται να κριθεί η τύχη σε αγώνα μπαράζ. Για να συμβεί πάντως αυτό θα πρέπει στο τέλος να ισοβαθμήσει μόνο με τον Πανθρακικό στους 33 βαθμούς (και εφόσον τους έχει προσπεράσει και τους δύο ο Αρης). Γιατί σε κάθε άλλη πιθανή πολλαπλή ισοβαθμία στους 33 βαθμούς η ΑΕΚ σώζεται. Και στα 16 σενάρια (πάντα με την προϋπόθεση ότι θα έχει επικρατήσει του Πανθρακικού) τα οποία υπάρχουν οι «κιτρινόμαυροι» επιβιώνουν. Και μιλάμε για μία ενδεχόμενη εξαπλή ισοβαθμία (με ΑΕΚ, Πανθρακικό, Πλατανιά, ΟΦΗ, Βέροια και Αρη), τέσσερις πενταπλές, έξι τετραπλές, τέσσερις τριπλές και μία διπλή, οι οποίες μπορεί να προκύψουν (όπως βλέπετε στους πίνακες).

Η ΑΕΚ έχει ουσιαστικά το πάνω χέρι (ή μάλλον θα το αποκτήσει αν λυγίσει τον Πανθρακικό), επειδή μετράει τουλάχιστον μία νίκη απέναντι σε όλους του υποψήφιους για ισοβαθμία αντιπάλους, πλην του Αρη, από τον οποίον όμως δεν ηττήθηκε (δύο ισοπαλίες). Οπότε στη... σούμα (πρώτο κριτήριο είναι οι βαθμοί στα μεταξύ τους παιχνίδια και δεύτερο τα γκολ) δεν βγαίνει ποτέ τελευταία.

Περισσότερα στο sentragoal.gr/