Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Αργολίδας Ιακώβος

Τριήμερο πένθος στο Ναύπλιο, στη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη Ιακώβου

Από την Ιερα Μητρόπολη Αργολίδας ανακοινώθηκε ότι:
Σήμερα 26η Μαρτίου 2013, ημέρα Τρίτη και ώρα 7:15 π.μ., στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» των Αθηνών, ανεπαύθη εν Κυρίω ο Μητροπολίτης Αργολίδος Ιάκωβος ο Β΄.

Οι πατρικές ευχές Του και οι προς Κύριον πρεσβείαις Του να συνοδεύουν όλο το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος.
Το άγγελμα του θανάτου του σκόρπισε θλίψη στην Αργολίδα, καθώς ήταν ιδιαίτερα αγαπητός για την πραότητα του χαρακτήρα του.
Την Πέμπτη, στις 12.00 το μεσημέρι, προεξάρχοντος του μακαριώτατου αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού μητροπολίτη Αργολίδας Ιακώβου, από τον ιερό ναό του Αγίου Αναστασίου στο Ναύπλιο.
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας όρισε τοποτηρητή της Μητροπόλεως Αργολίδας τον μητροπολίτη Μαντινείας Αλέξανδρο.
Σήμερα στις 13.30, το λείψανο του μακαριστού μητροπολίτη Αργολίδας θα φτάσει στο Άργος, όπου θα γίνει δεκτό με τιμές και θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου επισκόπου, ενώ αύριο το μεσημέρι, η σορός θα μεταφερθεί στον ιερό ναό του Αγίου Αναστασίου στο Ναύπλιο, όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.
Σε τριήμερο πένθος κήρυξε το Ναύπλιο το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, μετά την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Αργολίδας Ιακώβου του Β', σε έκτακτη συνεδρίασή του.

Το δημοτικό συμβούλιο τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αείμνηστου μητροπολίτη και αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους οικείους του, τον τοποτηρητή μητροπολίτη Μαντινείας Αλέξανδρο και τη Μητρόπολη Αργολίδας, αποφάσισε να κυματίζει μεσίστια η σημαία σε όλα τα δημοτικά κτίρια, από την Τρίτη μέχρι την Πέμπτη, ημέρα της ταφής του, ενώ, την ίδια ημέρα θα παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες του δήμου και τα σχολεία στο Ναύπλιο.

Τέλος, αποφασίστηκε να καταθέσει ο δήμος το συμβολικό ποσό των 1.000 ευρώ στο κοινωφελές ίδρυμα «ΟΙΚΟΣ ΕΥΓΗΡΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑ ΜΑΡΙΑΣ Κ. ΡΑΔΟΥ» στη μνήμη του μακαριστού μητροπολίτη.

Ο Μητροπολίτης Αργολίδος Ιάκωβος ( κατά κόσμον Δαμιανὸς Παχὴς) γεννήθηκε στο Μαρούσι Αττικής. Ιεροκήρυκας στην Άρτα, κήρυξε το Θείο Λόγο, περιδιαβαίνοντας όλα τα χωριά του κάμπου και όλους τους οικισμούς του ορεινού όγκου των Αθαμανικών όρεων. Απὸ το ιστορικό Πέττα στο Βουλγαρέλι κι΄ από κει στους Μελισουργοὺς και την Κυψέλη. 
Ακούραστος εργάτης της Εκκλησίας, κατάφερε με την Θεία χάρι, να αγγίξει τις πονεμένες ψυχές, να παρηγορήσει με τον ήπιο γλυκύ του λόγο τις πικραμένες  καρδιές, να μοιραστεί την δύσκολη και  ταπεινή ζωή τους. Υπήρξε ο αγαπημένος Ιεροκήρυκας της Άρτας. Χαρακτηριστική ἡ χαρμολύπη των Αρτινών, που συγκινημένοι και με δάκρυα στα μάτια, κατέφθασαν από την πόλη και τα χωριά τους, κατά την ενθρόνισή του στο θρόνο του Μητροπολίτη Αργολίδος. Λύπη, γιατί έχαναν έναν αδελφό, ένα πατέρα, ένα φωτισμένο κληρικό. Χαρά, γιατί ὁ άνθρωπος τους αξιώθηκε της Αρχιεροσύνης στην οποία τον τοποθέτησε το θέλημα του Θεού, και του υψηλού χρέους να διδάσκει την πραγματική, ενάρετη και χριστιανική ζωή. 
Ιερατικά συνέδρια, Σχολὲς Αγιογραφίας και Ψαλτικής, υαλοποίηση της αποστολής του φιλοπτώχου ταμείου της Μητροπόλεως, ανάπτυξη του Ραδιοφωνικού σταθμού, είναι τα ελάχιστα από όσα θα μπορούσε κανεὶς να απαριθμήσει. Προστατεύει τις Μονὲς και τους Ναοὺς και ίδρυσε τον μεγαλοπρεπή Ναὸ του Αγίου Αναστασίου του Ναυπλιέως.
Έργο ζωής υπήρξε η συνεχὴς και αδιάλειπτος προσπάθειά του για τον εντοπισμό και την μετακομιδὴ στο Άργος, των Αγίων Λειψάνων του Αγίου Πέτρου, Επισκόπου Άργους του Θαυματουργού.
Προσπάθεια που ευτύχησε να τελεσφορήσει και να είναι αυτός πού στις 19 Ιανουαρίου του 2008, πήρε στα χέρια του, πλήρης συγκινήσεως και ιερού δέους τα Άγια Λείψανα του εν Αγίοις Πατρὸς Πέτρου και προκατόχου του στον θρόνο της Επισκοπής, που επέστρεψαν επιτέλους στην πόλη πού τόσο είχε αγαπήσει και υπηρετήσει ο Άγιος.