Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

«Γραμμή 75%» αποδοχών για δικαιωμένους «διαθέσιμους»


Κατά το… ήμισυ έχει μειωθεί η χαρά των «διαθεσίμων» υπαλλήλων που δικαιώθηκαν δικαστικά (ασφαλιστικά μέτρα, προσωρινές διαταγές) και επέστρεψαν στις υπηρεσίες τους. Βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα… νέο «μέτρο» της κυβέρνησης: την πληρωμή τους με μισθό διαθεσιμότητας (75% του κανονικού μισθού) από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ), παρά τη σαφή δικαστική εντολή, ότι επανέρχονται στις οργανικές τους θέσεις με τις αποδοχές που είχαν προτού ενταχθούν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας.  Μάλιστα, σήμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι ΟΤΑ αποστέλλουν κανονικά τις πλήρεις αποδοχές των «διαθεσίμων» στην ΕΑΠ, ωστόσο, αυτή -αφού αποδώσει το 75% στους ΙΔΑΧ ΔΕ- επιστρέφει το υπόλοιπο στους δήμους και τις περιφέρειες.

Το θέμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, όπου διαπιστώθηκε ότι πράγματι υπάρχει και ακούστηκαν δύο νομικές απόψεις:

Δύο απόψεις

Η πρώτη είναι της δικηγόρου της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ Μαρίας Τσίπρα, η οποία προτείνει οι δημοτικοί υπάλληλοι ΙΔΑΧ ΔΕ που δικαιώθηκαν, να κοινοποιήσουν την απόφαση στο δήμο, ο οποίος έτσι μπορεί να τους πληρώνει εκτός ΕΑΠ. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρόταση προσκρούει στο νόμο σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονται μέσω και μόνον από την ΕΑΠ.

Η δεύτερη κα είναι του δικηγόρου Γ. Παπακωνσταντίνου (δικηγόρος των ΙΔΑΧ ΔΕ Νέας Ιωνίας, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Σπάτων – Αρτέμιδος κτλ), ο οποίος προτείνει: α) Όσοι ΙΔΑΧ ΔΕ έχουν στραφεί κατά του Δημοσίου και έχουν κερδίσει να κοινοποιήσουν τη δικαστική απόφαση στην ΕΑΠ και στα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να υποχρεωθούν να τους καταβάλλουν τον πλήρη μισθό. β) Όσοι ΙΔΑΧ ΔΕ έχουν στραφεί κατά των δήμων να στραφούν και κατά του Δημοσίου, και αφού βγει δικαστική απόφαση να ακολουθήσουν την παραπάνω διαδικασία.

Δεν έχουμε καμία απόφαση λέει η ΕΑΠ, στο Οικονομικών παραπέμπει το ΥΠΔΜ

Αυτό, εξάλλου, σύμφωνα με τις πληροφορίες της aftodioikisi.gr απαντά και η ΕΑΠ: «Οι εργαζόμενοι έχουν στραφεί κατά των ΟΤΑ, και όχι κατά του Δημοσίου ή κατά της Ενιαίας Αρχής, η οποία δεν έχει καμία απόφαση από κανέναν που να της λέει να δώσει πλήρεις αποδοχές». Από την πλευρά τους, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πετώντας το «μπαλάκι» στην οδό Νίκης και το υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν στην ιστοσελίδα πως «το υπουργείο τους έβγαλε σε διαθεσιμότητα, δεν είναι αρμόδιο για τη μισθοδοσία τους και για το πώς θα πληρωθούν μετά τις δικαστικές αποφάσεις».

ΑΔΕΔΥ:  Ίδια θέση και ίδιος μισθός

Η αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δέσποινα Σπανού, με συνέντευξή της στην ιστοσελίδα, κάνει λόγο για παρανομία και αυθαιρεσία της ΕΑΠ και του υπουργείου, καθώς η δικαστική απόφαση είναι ξεκάθαρη: «Ο υπάλληλος που δικαιώθηκε -έστω και προσωρινά- επανέρχεται στο καθεστώς που ήταν πρώτα: στην ίδια θέση και με τον ίδιο μισθό». Παρόλ” αυτά, υπογραμμίζει ότι λένε και οι πηγές της aftodioikisi.gr, ότι δηλαδή δεν έχει κοινοποιηθεί καμιά απόφαση στην ΕΑΠ: «Ρώτησα την Ενιαία Αρχή Πληρωμών και μου είπε πως δε μου έχει έρθει καμιά απόφαση για να το κάνω», δηλώνει.