Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Στη Λένα Παπαληγούρα η καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη


Το βραβείο κέρδισε η Λένα Παπαληγούρα για την ερμηνεία της στο έργο του Γιάννη Τσίρου «Αόρατη Όλγα», που ανέβηκε σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη στο Εθνικό Θέατρο.

 Η έβδομη απονομή του θεατρικού βραβείου «Μελίνα Μερκούρη», το οποίο απονέμεται σε αναγνώριση της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας της περασμένης θεατρικής περιόδου, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, για δεύτερη χρονιά στον πολιτιστικό χώρο του Ιδρύματος, που βρίσκεται στην Πλάκα και φέρει το όνομα της αξέχαστης ελληνίδας ηθοποιού. Το βραβείο κέρδισε η Λένα Παπαληγούρα, για τη συμμετοχή της στο έργο του Γιάννη Τσίρου, «Αόρατη Όλγα», που ανέβηκε σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη, στο Εθνικό Θέατρο.

 Υπόσχεση και ευθύνη για το μέλλον
 Την τελετή άνοιξε ο υπεύθυνος - «ενορχηστρωτής» της βραδιάς Δημήτρης Λιγνάδης, αναφέροντας πως κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της κριτικής επιτροπής για το που θα απονεμηθεί το βραβείο, η περισσότερη ώρα αναλώθηκε στο τι χρήση μπορεί να έχει ένα βραβείο σήμερα. «Το βραβείο δεν είναι τόσο για την προσφορά, όσο για την ενθάρρυνση» ανέφερε ο Δημήτρης Λιγνάδης, συμπληρώνοντας ότι η συγκεκριμένη βράβευση αποτελεί «υπόσχεση και ευθύνη για το μέλλον».

 Η Μελίνα δεν είναι παρελθόν
 Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η πρόεδρος της επιτροπής, Μάγια Λυμπεροπούλου, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Γιατί Μελίνα σήμερα; Η Μελίνα δεν είναι παρελθόν, σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Ως Υπουργός Πολιτισμού - είδος προς εξαφάνιση σήμερα, προστάτευσε την Τέχνη και τον Πολιτισμό από τους κάθε είδους νόμους της αγοράς».
Η Μάγια Λυμπεροπούλου κοίταξε τις υποψήφιες και έπειτα το κοινό και έκλεισε τον σύντομο λόγο της λέγοντας: «Εκείνη τουλάχιστον πάλεψε… εμείς; …εσείς;».
 Η γενική γραμματέας του Ιδρύματος, Μανουέλα Παυλίδου, ανέβηκε στο βήμα και -υπό τους ήχους της μουσικής τραγουδιών της Μελίνας που έπαιζε στο πιάνο ο Μαυρίκιος Μαυρικίου- ανακοίνωσε τις υποψηφιότητες.
Αμέσως μετά, καθώς δεν ανταποκρίθηκε στην παρότρυνση του Δημήτρη Λιγνάδη για λίγο σασπένς, ανακοίνωσε τη φετινή νικήτρια.
 Η Λένα Παπαληγούρα, φανερά συγκινημένη, παραλαμβάνοντας την καρφίτσα της Μελίνας, που με δυσκολία έβγαλε από πάνω της η περσινή νικήτρια Μαρία Κίτσου, είπε: «Είναι τεράστια χαρά και τιμή να βρίσκομαι μαζί με τρεις υπέροχες ηθοποιούς, που έχω παίξει μαζί με όλες. Συγκινούμαι που αναγνώρισαν τη δουλειά μου άνθρωποι, που εγώ είδα και θέλησα να γίνω ηθοποιός. Κάθε στιγμή στην «Αόρατη Όλγα», με τους Γιώργη Τσουρή, Γρηγόρη Γαλάτη, Βασίλη Καραμπούλα, ήταν για μένα ένα βραβείο. Ευχαριστώ τον Κρις Ραντάνοφ, που με βοήθησε στην προφορά και τον Γιώργο Παλούμπη για την ελευθερία και την πίστη του. Έδωσε φωνή και ρόλο σε όσους δεν έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις φωνές τους. Για τη χώρα μας, ελπίζω ό,τι καλύτερο».
 Μαζί με τη νικήτρια, το βραβείο διεκδίκησαν φέτος οι Νεφέλη Κουρή, Ηρώ Μπέζου και Βασιλική
 Τρουφάκου. 

 Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
 gkoul@naftemporiki.gr