Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

3η στη φτώχια μεταξύ των 27 στην ΕΕ η Ελλάδα σύμφωνα με γερμανική έρευνα

Τρίτη πιο φτωχή χώρα στην ΕΕ των 27 η Ελλάδα σύμφωνα με γερμανική έρευναΤο τραγικό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η πραγματική οικονομία της Ελλάδας έρχεται να καταδείξει συγκριτική έρευνα του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW) μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η Ελλάδα βρίσκεται πραγματικά στον πάτο, καθώς είναι η τρίτη πιο φτωχή χώρα της ΕΕ, ξεπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία! Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συγκριτικής έρευνας του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας για τη φτώχεια στις «27» χώρες της ΕΕ, η Γερμανία βρίσκεται στην 7η πιο πλούσια θέση, ενώ στις λιγότερο φτωχές χώρες περιλαμβάνονται επίσης η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, αλλά και το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Αυστρία. Η Ελλάδα βρίσκεται μόλις στην 25η θέση της κατάταξης, ενώ στις δύο τελευταίες βρίσκονται η Βουλγαρία και η Ρουμανία.
Η έρευνα του IW προσδιόρισε τη φτώχεια βασιζόμενη σε τέσσερις βασικούς δείκτες: Τη σχετική εισοδηματική φτώχεια, η οποία πλήττει όσους διαθέτουν εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου όρου της χώρας στην οποία ζουν, την υποκειμενική εισοδηματική φτώχεια, που βασίζεται στην ατομική εκτίμηση, τον λεγόμενο παράγοντα της στέρησης (χαμηλό επίπεδο διαβίωσης) και τέλος την οικονομική στενότητα, η οποία δείχνει το βαθμό επάρκειας του εισοδήματος ενός νοικοκυριού.
Βάσει της έρευνας πιο έντονο είναι το πρόβλημα της φτώχειας στις νεότερες χώρες-μέλη της ΕΕ, Λετονία, Βουλγαρία και Ρουμανία, στις οποίες έρχεται να προστεθεί η Ελλάδα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, μία πολύ σημαντική μέθοδος καταπολέμησης του φαινομένου της φτώχειας είναι η λήψη μέτρων στον εργασιακό τομέα, αλλά και η κοινωνική στήριξη ομάδων όπως, για παράδειγμα, οι ανύπαντροι γονείς, ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν με αξιώσεις μία πλήρη απασχόληση.
  eklogika.gr