Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Μπαρόζο: Η ανεργία στην Ευρώπη… δεν υποφέρεται

Jose-Barroso
Έμφαση στην ανάγκη να ενισχυθούν αναπτυξιακές δράσεις στην οικονομία, σε συνδυασμό με την σταθεροποίηση του ευρώ, κυρίως όμως με τη σκέψη στραμμένη στα εκατομμύρια των ανέργων που υπάρχουν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο προχώρησε στη σύνοψη των σημπερασμάτων από τη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
“Είχαμε μια καλή συζήτηση, και νομίζω ότι ήταν η πιο ουσιαστική που κάναμε εδώ και πολύ καιρό. Τα ισορροπημένα συμπεράσματα στα οποία φτάσαμε, δείχνουν μια ξεκάθαρη εικόνα για την κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσουμε στο μέλλον.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε πλήρως με την Ετήσια Έκθεση Ανάπτυξης της Κομισιόν, δηλαδή τις βασικές οικονομικές προτεραιότητες που θα πρέπει να αναδείξουμε για το 2013.
Πράγματι, χρειάζεται να προωθήσουμε δράσεις ανάπτυξης, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, να καταπολεμηθεί η ανεργία και να περιοριστούν οι αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης, σε συνδυασμό με την επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς χρηματοδότησης της οικονομίας.
Θα πρέπει να μείνουμε σταθεροί στη στρατηγική που έχουμε ξεκινήσει, καθώς ήδη φέρνει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Σε σύγκριση με το τι συνέβαινε πριν από έναν χρόνο, το ευρώ είναι περισσότερο σταθερό, και υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η εμπιστοσύνη των αγορών αρχίζει να επιστρέφει, με τα spreads και τα επιτόκια να μειώνονται.
Είναι αλήθεια όμως ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερη πρόοδο στον τομέα της ανάπτυξης. Κατέθεσα μια πλήρη πρόταση, με σειρά συγκεκριμένων μέτρων και παρεμβάσεων, προκειμένου να άρουμε και τις επιβαρύνσεις σε όσους δραστηριοποιούνται και προσπαθούν να ανακάμψουν.
Το πιο σημαντικό όμως είναι το θέμα της ανεργίας, ο δείκτης της οποίας βρίσκεται σε απαράδεκτα ύψη. Η κατάσταση γίνεται ανυπόφορη, ειδικά για τους πολίτες των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης. Πρέπει να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι οι θυσίες που κάνουν, πιάνουν τόπο.
Πρέπει να βοηθήσουμε κυρίως τους νέους ανθρώπους, με συγκεκριμένες και στοχευμένες δράσεις. Πρέπει να δουλέψουμε μαζί, χώρα με χώρα, τομέας με τομέα, για να δούμε πως μπορούμε να ξαναδώσουμε δουλειά στους πολίτες”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

ysterografa.gr