Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Ο Μπάιντεν απειλεί την Τεχεράνη

barack-obama-joe-biden 1
«Θα εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα». Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden προειδοποιεί την Τεχεράνη ότι η υπομονή της χώρας του εξαντλείται. Σημειώνει βέβαια, ότι βλέπει ακόμα κάποιο χρόνο για τη διπλωματία, αλλά προσθέτει ότι «αυτό το παράθυρο δεν θα παραμένει για πάντα ανοιχτό».
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απειλεί ξανά το Ιράν και πιέζει ασφυκτικά για την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με αντικείμενο το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ο Joe Biden, αφού επανέλαβε την παραπάνω εισαγωγική φράση, προτείνει στην Τεχεράνη διπλωματικές συνομιλίες και μάλιστα απευθείας διαπραγματεύσεις, για τις οποίες δεν υπάρχει απεριόριστος, όπως λέει, χρόνος.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama ξεκαθάρισε ήδη από το φθινόπωρο ότι σε περίπτωση επανεκλογής του θα ξεκινούσε και πάλι τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης με το Ιράν. Τώρα ο Joe Biden δίνει το σήμα για την πραγματική έναρξη αυτής της διαδικασίας. Παρόμοιες προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο κατά τις τελευταίες εβδομάδες δεν απέδωσαν καρπούς.
Μετά και την τελευταία ανακοίνωση του Ιράν από την Διεθνή Ένωση Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη, ότι δηλ. σκοπεύει να επιταχύνει και εκμοντερνίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε μια πιθανή κατασκευή πυρηνικής βόμβας από το Ιράν «απειλή της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ». Υπογράμμισε ότι η χώρα του εξακολουθεί να επιδιώκει διπλωματική λύση και ότι είναι πρόθυμη για διμερή συνάντηση, αλλά ξεκαθάρισε ότι η Τεχεράνη φέρει το βάρος της απόδειξης για τις ενέργειές της, αφού «έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας».
Ο Joe Biden ήταν σαφής και στις αναφορές του για την Κίνα, δεδομένων των εντάσεων που δημιουργούνται τελευταία με τους γείτονές της στην Ανατολική Ασία. Κάλεσε «όλα τα μέρη», δηλ. και την Ιαπωνία και τους νοτιοανατολικούς γείτονες όπως τις Φιλιππίνες να «παραλείψουν κάθε ενέργεια», που υποσκάπτει την ασφάλεια και την ευημερία. Το μήνυμα του προς το Πεκίνο ήταν ειδικότερο: «Αν η Κίνα θέλει να πετύχει την μετάβαση σε μια καινοτόμα οικονομία και βιώσιμη ευημερία, τότε θα πρέπει να ανοίξει το σύστημά της». Αυτό για τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ισοδυναμεί με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ελευθερία της γνώμης και των συναθροίσεων, την ανεξιθρησκία και την ανεμπόδιστη πρόσβαση στην πληροφορία γιατί, όπως λέει, «οι ελεύθερες και ανοιχτές κοινωνίες είναι πιο κατάλληλες … να προωθήσουν την ανάπτυξη και την σταθερότητα».
Κατά το επόμενο διήμερο ο Joe Biden θα παρευρεθεί στην Διάσκεψη Ασφάλειας στο Μόναχο, κάτι που ερμηνεύεται από πολλούς ότι η διακυβέρνηση Obama, κατά την δεύτερη αυτή τετραετία, θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις διατλαντικές σχέσεις.

ysterografa.gr