Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Περιφερειάρχες: Τέσσερις απόψεις για την παράταση

Τέσσερεις διαφορετικές απόψεις εκφράζουν με δηλώσεις τους στην aftodioikisi.gr οι 12 από τους 13 περιφερειάρχες (σ.σ. ο Κλ. Περγαντάς ήταν «άφαντος») αναφορικά με το ενδεχόμενο παράτασης της θητείας τους.
Η μεγάλη πλειοψηφία (έξι), ανάμεσα τους και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Γ. Σγουρός που είχε προ ενός έτους ανοίξει το θέμα, δηλώνουν «ουδέτεροι» και ρίχνουν το «μπαλάκι» στην κυβέρνηση (μάλιστα ο α΄ αντιπρόεδρος της ΕΝΠΑ Α. Κατσιφάρας τονίζει ότι ουδέποτε η Ένωση έθεσε τέτοιο θέμα), τρεις απαντούν «ναι μεν αλλά», δύο είναι ξεκάθαρα υπέρ, ενώ ένας (ο Α. Τζιτζικώστας) δεν θέλησε ούτε καν να μπει στη σχετική συζήτηση. Πάντως, κανείς από τους 12 δεν τάσσεται κατά ενός τέτοιου ενδεχομένου.
Η aftodioikisi.gr, κατηγοριοποίησε τις απαντήσεις των 12 περιφερειαρχών οι οποίες είναι οι εξής:


ΟΙ ΥΠΕΡ:
1) ΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
Νομίζω ότι πρέπει να παραταθεί η θητεία. Είμαι υπέρ του συγκεκριμένου ενδεχομένου σκεπτόμενος τη διαχείριση του ΕΣΠΑ. Η προπαρασκευή για την επόμενη προγραμματική περίοδο και η διαχείριση της υφιστάμενης προγραμματικής περιόδου.
2) ΣΠΥΡΟΣ ΣΠΥΡΟΥ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Είμαι ξεκάθαρα υπέρ της παράτασης. Και αναφέρω το εξής: Παραλάβαμε το ΕΣΠΑ τα δύο τελευταία χρόνια κινητοποιήσαμε και τα αποτελέσματα ήταν θετικά όπως αποδείχτηκε από την απορροφητικότητα και την αναγνώριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά σε αυτή τη φάση η σημαντική αυτή προσπάθεια για την πορεία της χώρας μας πρέπει να συνδυαστεί με την προεκλογική περίοδο, η οποία εκ των πραγμάτων δημιουργεί άλλες προτεραιότητες.

ΟΙ ΟΥΔΕΤΕΡΟΙ:
1) ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Η Ένωση Περιφερειών έχει εκφρασμένες και σταθερές θέσεις. Δεν νομοθετεί η Αυτοδιοίκηση, νομοθετεί η Κυβέρνηση. Εμείς δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε μια συζήτηση που δεν αφορά στην Αυτοδιοίκηση, αλλά υποκρύπτει άλλες πολιτικές σκοπιμότητες. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η εδραίωση της διοικητικής μεταρρύθμισης και του «Καλλικράτη» και η επιτυχής ολοκλήρωση της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου του ΕΣΠΑ και των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων που διαχειρίζονται οι Αιρετές Περιφέρειες της χώρας.
2) ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ΕΝΠΕ κι εγώ προσωπικά ως περιφερειάρχης, δεν έχουμε θέσει ποτέ θέμα παράτασης των εκλογών. Επίσης δεν έχουμε θέσει και θέμα αλλαγής του τρόπου εκλογής των περιφερειαρχών και των δημάρχων. Ακούω μία ζύμωση που γίνεται, ένα νέο προβληματισμό που τίθεται αλλά δεν κατανοώ την πολιτική του αφετηρία και τη βάση. Αυτό που ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή την αυτοδιοίκηση είναι να φέρει την ανάπτυξη στις ελληνικές περιφέρειες.

3) ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Εμείς στην Περιφέρεια Θεσσαλίας είμαστε αφοσιωμένοι στο έργο μας. Στην εξυπηρέτηση της καθημερινότητας του πολίτη τον οποίο τοποθετούμε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας και στο μεγάλο στοίχημα της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ. Το ζήτημα της παράτασης της θητείας είναι ένα θέμα που προς το παρόν δε μας απασχολεί. Οργανώνουμε το χρονοδιάγραμμά μας με βάση την υπάρχουσα κατάσταση, σύμφωνα με την οποία οι εκλογέςαναμένεται να διεξαχθούν τον επόμενο Ιούνιο.

4) ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
Είναι θέμα αυτών που ασκούν την εξουσία. Όχι δικιά μας. Αυτοί θα κρίνουν τα θέματα και θα αποφασίσουν.

5) ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Εμείς θα κινηθούμε με βάση ότι πει η Κυβέρνηση. Αυτή παίρνει τις αποφάσεις. Όχι εμείς. Προσωπικά κρατάω ουδέτερη στάση.

6) ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Αναφορικά με το ζήτημα της θητείας, είναι ένα ζήτημα που στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν μας αφορά. Εμείς έχουμε λάβει μια συγκεκριμένη εντολή, έχουμε θέσει τη στόχευση και τα χρονοδιαγράμματα και προχωρούμε απρόσκοπτα στην υλοποίηση των δεσμεύσεών μας απέναντι στους πολίτες της Περιφέρειάς μας, αξιοποιώντας σε βέλτιστο βαθμό όλα τα αναπτυξιακά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας.


ΟΙ ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ…
1) ΝΑΣΟΣ ΓΙΑΚΑΛΗΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Πιστεύω ότι είναι επί της αρχής λάθος η πρόταση για παράταση στη θητεία των αιρετών. Από την άλλη όμως, δεν πρέπει, κατά την άποψή μου, οι αυτοδιοικητικές εκλογές να διενεργηθούν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές ή έστω σε σύντομο χρονικό διάστημα από αυτές.

2) ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΚΗΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Καταρχάς να τονίσω ότι όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά και έχουμε τιμηθεί με την ψήφο – εντολή των συμπατριωτών μας, νιώθουμε ιδιαίτερα χαρά γιατί το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί μία επιβράβευση των κόπων μας. Από εκεί και πέρα το θέμα της παράτασης θητείας των αυτοδιοικητικών υπάγεται αποκλειστικά και μόνο στις αρμοδιότητες του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Είναι σαφές όμως ότι η διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές δημιουργεί προβλήματα γιατί έχουν διαφορετικό χαρακτήρα. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν σε διαφορετικό χρονικό σημείο.

3) ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Είμαστε αντιμέτωποι με τα εξής δύο αλληλένδετα προβλήματα: Τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας και την πορεία του ΕΣΠΑ. Νομίζω ότι κινδυνεύουν να χαθούν αρκετά δισεκατομμύρια από το πρόγραμμα. Παρατηρείται συγκεκριμένα υστέρηση της απορροφητικότητας των πόρων. Να σημειώσω σε αυτό το σημείο η τοπική αυτοδιοίκηση στο Νότιο Αιγαίο αυτή τη στιγμή τρέχει με απορρόφηση 20%. Άρα καταλαβαίνετε ότι αν μπούμε σε μία διαδικασία προεκλογική νομίζω ότι δε θα μπορέσει να ξεπεράσει το 30% ή το 40%, που με απλά λόγια σημαίνει ότι κινδυνεύουν να χαθούν μόνο από τη δική μας περιφέρεια πάρα πολλά λεφτά. Εγώ έχω δηλώσει ότι δε θα είμαι ξανά υποψήφιος περιφερειάρχης και δε θα με ενοχλήσει οποιαδήποτε απόφαση για την παράταση της θητείας ή όχι. Η Κυβέρνηση βεβαίως είναι αυτή που αποφασίζει στη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά θεωρώ ότι πρέπει να λάβει όλους τους παράγοντες υπόψη της.


ΟΙ «ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ – ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ»
1) ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
(Δήλωσε ότι «Δεν επιθυμεί να κάνει κάποιο σχόλιο»).