Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Τι θα πει ο Παπανδρέου στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

George-Papandreou-Evangelos-Venizelos
Για όσους παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς το πολιτικό παρασκήνιο στο ΠΑΣΟΚ, κάθε άλλο παρά έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίζει το τελευταίο διάστημα μια έντονη δραστηριότητα. Ως πρώην πρωθυπουργός, επί οκταετία αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος ακόμη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους στη διεθνή σκακιέρα Έλληνες πολιτικούς, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα μπορούσε φυσικά απλώς να… παραμερίσει.
Ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ παραμένει στις επάλξεις. Το πολιτικό γραφείο του λειτουργεί με ρυθμούς… Μεγάρου Μαξίμου, ενώ και ο ίδιος έχει ένα εξαιρετικά βαρύ πρόγραμμα, με ταξίδια, επισκέψεις, συναντήσεις και διαλέξεις σε πολλές χώρες του κόσμου.
Φυσικά, υπάρχει και το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που έρχεται στα τέλη Φεβρουαρίου. Η ένταση της δημόσιας παρουσίας του Γιώργου Παπανδρέου το τελευταίο διάστημα, έκανε πολλούς να… αναρωτιούνται για τις προθέσεις και τη στρατηγική στόχευσή του. Ο… Οίκος των Παπανδρέου άλλωστε παραμένει εξαιρετικά ισχυρός στο εσωτερικό αλλά και την κοινωνική βάση του Κινήματος, ενώ και για τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου παρατηρείται μια αποφόρτιση του αρνητικού κλίματος που είχε διαμορφωθεί εις βάρος του, τις… τελευταίες μέρες της Πομπηίας, δηλαδή της πρωθυπουργίας του.
Η απάντηση στις απορίες είναι μάλλον εύλογη: Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν σκοπεύει να αμφισβητήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ούτε φυσικά τη στρατηγική που ακολουθεί ο διάδοχός του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη της κυβέρνησης Σαμαρά και της εθνικής προσπάθειας να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρεί ότι η διαδρομή αυτή ξεκίνησε με δική του πρωτοβουλία, όταν… παραμέρισε για να διοριστεί πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος.
Σύμφωνα με πληροφορίες των “Υστερόγραφων” λοιπόν, ο Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Όσα πει ωστόσο θα κινούνται στην κατεύθυνση της στήριξης των κεντρικών επιλογών του Ευάγγελου Βενιζέλου, με παράλληλη ενίσχυση της τάσης ανανέωσης στο Κίνημα, σε επίπεδο στελεχιακού δυναμικού και ηγετικής ομάδας, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να εκτιμά ότι πρέπει να “βγει μπροστά” η νέα γενιά του ΠΑΣΟΚ.
Στην ομιλία του, ο Γιώργος Παπανδρέου θα υπερασπιστεί την πολιτική που ακολούθησε ως πρωθυπουργός, θα απαντήσει σε εκείνους που τον κατηγορούν για την απόφαση να προσφύγει η Ελλάδα στον μηχανισμό στήριξης του Μνημονίου, και θα… θυμίσει τον Ανδρέα Παπανδρέου, με την ιστορική αποστροφή του ιδρυτή του Κινήματος “εδώ είμαι, χτυπήστε με”.

ysterografa.gr