Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Το “μεγάλο παιχνίδι” του Αχμαντινετζάντ με τις ΗΠΑ

Mahmoud-Ahmadinejad
Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου στο Ιράν, ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δεν θα διακατέχεται από κάποιο ιδιαίτερο άγχος για την έκβαση της αναμέτρησης, μιας και ο ίδιος δεν έχει το δικαίωμα να είναι και πάλι υποψήφιος Πρόεδρος της χώρας, μετά τις δυο θητείες που έχει ήδη διανύσει.
Ο μεταρρυθμιστής πολιτικός, όπως τουλάχιστον πίστευαν όσοι παρακολούθησαν το ξεκίνημα της σταδιοδρομίας του, αγωνιά περισσότερο για την τύχη που θα έχει ο ίδιος και οι σύμμαχοί του μόλις απομακρυνθούν από την εξουσία, από τους εξοργισμένους πιστούς οπαδούς του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ.
Ο Αχμαντινετζάντ λοιπόν φαίνεται ότι επιχειρεί να πρωταγωνιστήσει σε ένα “μεγάλο παιχνίδι” εξουσίας, όπου στην… άλλη άκρη της γραμμής βρίσκεται η Ουάσινγκτον, χωρίς από το σενάριο να εξαιρείται το Ισραήλ, και στο επίκεντρο να βρίσκεται το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Στο πλαίσιο αυτού του power game, o Πρόεδρος του Ιράν, μερικές μόλις μέρες μετά τις ευθείες απειλές του Χαμενεϊ κατά των ΗΠΑ, στην περίπτωση που η Ουάσινγκτον συνεχίσει να πιέζει την Τεχεράνη για απευθείας διαπραγματεύσεις γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα, είπε τα… ακριβώς αντίθετα. Θυμίζοντας ότι η κόντρα του με τον Χαμενεϊ συνεχίζεται αμείωτη, με τους Φρουρούς της Επανάστασης να μοιάζουν διχασμένοι, αν και η πλειοψηφία τους στέκεται στο πλευρό του θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν.
Μιλώντας λοιπόν σε συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων Ιρανών στην πλατεία Αζάντι της Τεχεράνης, σε μια ομιλία που μοιάζει με τον… Λόγο προς το Έθνος του εκάστοτε Αμερικανού Προέδρου, ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ήταν ξεκάθαρος απέναντι στη Δύση. “Πάρτε τα όπλα σας από το πρόσωπο του ιρανικού έθνους, και εγώ ο ίδιος θα διαπραγματευτώ μαζί σας”, ήταν τα λόγια του.
Αυτή ήταν η 8η αντίστοιχη ομιλία του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ προς τον λαό του Ιράν, και χαρακτηρίστηκε ακόμη από τις σαφείς αιχμές του Ιρανού Προέδρου για τους πολιτικούς αντιπάλους του, οι οποίοι είναι… σύμμαχοι του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Αχμαντινετζάντ προσπαθεί να μπολιάσει την κοινωνική ψυχολογία των πολιτών του Ιράν με υποψίες για διαφθορά κρατικών παραγόντων υπό την ανοχή του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη της χώρας, προκειμένου να απαξιώσει τον τελευταίο, και να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες για τη δική του πανηγυρική επιστροφή στην εξουσία, αυτή τη φορά από θέση ισχύος.

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ / ysterografa.gr