Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΣΤΗ ΝΕΤ FM


Συνέντευξη έδωσε στη ΝΕΤ FM και στην εκπομπή «Άκρως Ραδιοφωνικό και απόρρητο» με τον Τάκη Σαράντη και τον Παναγιώτη Τσούτσια , ο Πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης. Ο Κορίνθιος πολιτικός δήλωσε:
Για τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις
Πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να καταδικάσουμε αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια από όπου κι αν προέρχεται .Θεωρώ πως είναι στοιχείο και υποχρέωση των δημοκρατικών δυνάμεων να συμπτύξουν ένα μέτωπο υπεράσπισης των δημοκρατικών θεσμών . Όλοι μας με ψυχραιμία να αποτρέψουμε την δημιουργία κλίματος τυφλής  πολιτικής πόλωσης και διχαστικής ατμόσφαιρας.
Είμαστε σε κρίσιμη πολιτική, κοινωνική,  εθνική  συγκυρία και είναι πολυτέλεια για τη χώρα και για τον ελληνικό λαό, να μπούμε σε αυτό τον φαύλο κύκλο της τυφλής πολιτικής  πόλωσης. Τα προβλήματα είναι τεράστια, η κρίση είναι παρούσα, τις συνέπειες της είναι πολύ δύσκολο να τις διαχειριστούμε .Επομένως πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης συνεργασίας είναι να προσανατολιστεί μέσα από αυτήν την προσπάθεια στην υπέρβαση της κρίσης , μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.
Δεν έχουμε  περιθώρια απώλειας χρόνου και απώλειας δυνάμεων σε αυτήν την εθνική προσπάθεια .Δεν σας κρύβω πως αυτή η πόλωση με φοβίζει. Θα οδηγήσει σε συγκρούσεις, κοινωνικούς αυτοματισμούς και είναι κάτι που δεν χρειάζεται η Ελλάδα σε αυτήν την δύσκολη περίοδο.
…………………………………………………….
Θα ήταν πολιτικά ανόητο κι επικίνδυνο να θεωρεί κανείς ότι προσδοκά μέσα από μια πολιτική πόλωση, τα δικά του κομματικά κέρδη. Δεν θέλω να το πιστέψω και δεν το πιστεύω ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο. Γι αυτό πρέπει  οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, να διαμορφώσουν  ένα κοινό σταθερό μέτωπο απέναντι σε όλες αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες που πλήττουν την πολιτική και κοινωνική ομαλότητα και βεβαίως τους δημοκρατικούς θεσμούς
Για τις προτεραιότητες που θα πρέπει να έχει η κυβέρνηση συνεργασίας αυτήν την περίοδο
Θα ήταν καταστροφικό να δούμε την σημερινή δύσκολη συγκυρία με έναν  αυτάρεσκο και καθησυχαστικό τρόπο. Θα πρέπει πρωτίστως να σταθεροποιηθεί το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά την έναρξη της χρηματοδότησης και την εκταμίευση της πρώτης δόσης από τους κοινοτικούς μας εταίρους .Να εμπεδωθεί το κλίμα σταθερότητας στο βαθμό που έχει απομακρυνθεί σημαντικά ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.
Θα πρέπει, λοιπόν, να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, για να παλέψουμε στο χρόνο που έχουμε μπροστά μας τα κοινωνικά προβλήματα που οξύνονται. Δεν θα είναι εύκολο .Υπάρχουν θετικές οικονομικές ενδείξεις τις οποίες θα πρέπει να υποστυλώσουμε . Μπροστά μας βρίσκεται η πολύ μεγάλη προσπάθεια. Δεν έχουμε την πολυτέλεια πολιτικού και κυβερνητικού χρόνου .Πρέπει αυτά τα προβλήματα να αρχίσουμε να τα λύνουμε. Με πρώτο και μεγαλύτερο ,το κοινωνικό ζήτημα. Η προϊούσα διάλυση της κοινωνικής συνοχής μέσα από την αυξανομένη ανεργία.
Για την πολιτική αντιπαράθεση  του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ
Η αντιπαράθεση αυτή έχει ασφαλώς πολιτικά χαρακτηριστικά. Η πολιτική αντιπαράθεση ζωογόνει την δημοκρατία. Δεν  πρέπει στο όνομα οποιασδήποτε σκοπιμότητας να ακυρώσουμε αυτήν την αντιπαράθεση , όταν διαφωνούμε ριζικά, πολιτικά και ιδεολογικά, με τις στρατηγικές και τακτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ.
Πιστεύω στην σκληρή πολιτική αντιπαράθεση με αρχές, με όρους πολιτικούς και ιδεολογικούς. Κι αυτό θα το συνεχίσουμε στο ΠΑΣΟΚ . Πρέπει να το κάνουμε. Για να αυτοπροσδιοριστούμε στο χώρο της δημοκρατικής κεντροαριστεράς .Πρέπει να αυτοπροσδιοριστούμε ακόμα και μέσα από αυτές τις πολιτικές συγκρούσεις.
Από την άλλη πλευρά, η σύγκρουση είναι αναγκαία , με όρους συγκυρίας, απέναντι σε μια προσπάθεια που καταβάλλει  μέρος της πολιτικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να εξασθενίσει το ΠΑΣΟΚ, μέσα από την τακτικιστική διαχείριση που κάνει της λίστας Λαγκάρντ .
Για την συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Αντικειμενικά είναι μια σημαντική συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ,με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας. Μιλώ με όρους θεσμικούς. Πέρα από την προφανή πολιτική σημασία , έχει και παιδαγωγικό χαρακτήρα αυτή η συνάντηση. Πιστεύω πως τελικά ο κ. Τσίπρας θα αντιληφθεί πως διαμορφώνονται οι συσχετισμοί στην Ευρώπη. Συσχετισμοί που δεν είναι, όπως ο ίδιος πιστεύει, πολιτικοί και ιδεολογικοί ,αλλά είναι κατεξοχήν διακρατικοί.. Με επικυρίαρχη την θέση της Γερμανίας πάνω στο ευρωπαϊκές εξελίξεις, με την υποστήριξη που παρέχει σε μια αδιέξοδη λογική, της δημοσιονομικής ορθοδοξίας και δημοσιονομικής λιτότητας.
Οκ. Τσίπρας λοιπόν, θα αντιληφθεί ποια είναι τα όρια και τα περιθώρια που έχει η κάθε κυβέρνηση και συνεπώς ποια είναι τα όρια και τα περιθώρια που είχε η ελληνική κυβέρνηση από το ξέσπασμα της κρίσης τον Μάιο του 2010.
Θεωρώ πολύ σημαντική προϋπόθεση,  ότι θα συνειδητοποιήσει  τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ ποιες είναι οι πραγματικές δυνατότητες που έχει η χώρα σε συνθήκες χρεοκοπίας .
Για το ΠΑΣΟΚ και την πορεία του προς το Συνέδριο
Εμείς δίνουμε ένα διπλό αγώνα., που έχει να κάνει με την συμβολή μας στην κυβερνητική σταθερότητα και στην αναζήτηση των καλύτερων λύσεων για την επίλυση των προβλημάτων κι από την άλλη, έναν αγώνα εσωτερικό, ανασυγκρότησης της παράταξης μας. Είναι ένας πολύ δύσκολος αγώνας. Πιστεύω ότι τελικά θα τα καταφέρουμε.. Δεν είναι εύκολος δρόμος. Αλλά θεωρώ πως η παράταξη μας, μπορεί να ανασυγκροτηθεί μέσα από την συλλογική προσπάθεια.
………………………………………………
Το Συνέδριο θα γίνει στις 28 Φεβρουαρίου. Οι διαδικασίες σε ένα βαθμό έχουν ξεκινήσει σε όλη την Ελλάδα. Όλα τα στελέχη έχουμε μιλήσει σε πολιτικές συγκεντρώσεις, στο πλαίσιο προετοιμασίας του Συνεδρίου και πιστεύω πως θα γίνει καλή δουλειά ,για τον επαναπροσδιορισμό της πολιτικοιδεολογικής ταυτότητας μας, στο πλαίσιο ανασυγκρότησης της παράταξης μας.