Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Απαλλαγή της Ντόρας Μπακογιάνη για την υπόθεση δήλωσης πόθεν έσχες

dora
Απαλλάσσεται οριστικά με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών η Ντόρα Μπακογιάννη για την υπόθεση της «ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες».
Η υπόθεση αφορούσε ποσό 1 εκατομμυρίου δολαρίων, του συζύγου της, Ισίδωρου Κούβελου, το οποίο δεν καταγράφηκε στη δήλωση «πόθεν έσχες» της βουλευτή το 2011. Το επίμαχο ποσό προερχόταν από ρευστοποίηση μετοχών του επιχειρηματία στις ΗΠΑ και ακολούθως εμβάστηκε στην Μ. Βρετανία για ναυπήγηση πλοίου.
Το θέμα με το επίμαχο ποσό είχε έρθει στη δημοσιότητα ύστερα από αναφορά του επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, Παναγιώτη Νικολούδη, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Με το βούλευμα του (αριθμ. 231/13) το Συμβούλιο Εφετών κλείνει ουσιαστικά την υπόθεση, αφού ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο έχει απαλλαγεί με βούλευμα ο κ. Κούβελος, ο οποίος αντιμετώπιζε την κακουργηματικού βαθμού κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε υποβολή ανακριβούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης.
Υπενθυμίζεται ότι η κ. Μπακογιάννη είχε ζητήσει από την ολομέλεια της Βουλής να άρει την ασυλία της, ώστε η υπόθεση να κριθεί επί της ουσίας και να μη μείνει καμία σκιά για το θέμα.
 
Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη μετά το απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα αποδεικνύεται ότι ο φυσικός δικαστής όλων είναι η δικαιοσύνη. Μόνο όποιος έχει να φοβηθεί κάτι προσπαθεί να την αποφύγει.
Από την πρώτη στιγμή, ζήτησα από τη Βουλή την άρση της ασυλίας μου, για να λάμψει η αλήθεια στη δικαιοσύνη και να μην μείνει καμία σκιά. Τώρα πλέον αποδείχθηκε περίτρανα, ότι δεν υπήρξε επαύξηση της περιουσίας ούτε της δικής μου, ούτε του συζύγου μου που να μην δικαιολογείται.
Δέχθηκα μια συκοφαντική επίθεση λάσπης την άνοιξη του 2012 που μου στοίχισε προσωπικά και πολιτικά. Αισθάνομαι όμως ικανοποίηση ότι έστω και τώρα, γι΄ αυτό το μεγάλο πολιτικό θέμα που έθιγε την τιμή και την υπόληψη τόσο τη δική μου όσο και του συζύγου μου, η ελληνική δικαιοσύνη αποκάλυψε την αλήθεια, δικαιώνοντάς με.
Το συμπέρασμα είναι ότι οι βουλευτές δεν έχουν ανάγκη από ειδικούς νόμους «περί ευθύνης υπουργών» και βουλευτικής ασυλίας, γι’ αυτό και επιβάλλεται με την επόμενη συνταγματική αναθεώρηση να καταργηθούν».