Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Κώστας Κόλλιας: «Βελτιωμένες ρυθμίσεις φέρνει η Κυβέρνηση


Προτάσεις για βελτίωση των διατάξεων που αφορούν στην παράταση της ισχύος των συμβάσεων που έχουν υπογράψει οι αγρότες με φωτοβολταϊκά πραγματοποίησε ο Βουλευτής ΝΔ Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, εισηγητής του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Αναφορικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Οι διατάξεις του άρθρου 24 του νομοσχεδίου που συζητείται στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου καταδεικνύουν σαφώς την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να επανορθώσει  τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Πλην όμως ως εισηγητής, και λόγω της προϋπηρεσίας μου στη ΔΕΗ, διαπίστωσα άμεσα ότι ορισμένα σημεία των διατάξεων απαιτούσαν βελτίωση και αποσαφήνιση, γεγονός το οποίο επεσήμανα και στον κύριο Υπουργό. Συγκεκριμένα τόνισα ότι, εφόσον η πολιτεία θέλει να εγγυηθεί την τιμή πώλησης του ρεύματος που παράγεται από αγροτικά φωτοβολταϊκά, ώστε να είναι στο ύψος της αρχικής συμφωνίας και όχι μειωμένη, η διατύπωση θα πρέπει να αλλάξει. Θα πρέπει να αναφέρεται ρητά η παράταση ισχύος των συμβάσεων πώλησης.

Οι συμβάσεις πώλησης εγγυώνται την τιμή για 18 μήνες, όσο δηλαδή διαρκεί η ισχύς της σύμβασης. Εφόσον ο αιτών συνδεθεί στο δίκτυο εντός 18 μηνών από την στιγμή της υπογραφής της σύμβασης πώλησης, συνδέεται με την τιμή που έχει συμφωνήσει. Εάν όμως καθυστερήσει πέραν των 18 μηνών, μπορεί μεν να συνδεθεί στο δίκτυο, η τιμή όμως αναδιαμορφώνεται.

Ακριβώς εδώ έχει παρουσιαστεί το πρόβλημα. Άνθρωποι που υπέγραψαν συμβάσεις πώλησης τον Ιούλιο του 2011 πρέπει να έχουν συνδεθεί στο δίκτυο μέχρι τέλη Ιανουαρίου για να κλειδώσουν την τιμή. Λόγω των καθυστερήσεων στην έγκριση και εκταμίευση των δανείων, λόγω της συγχώνευσης  Αγροτικής – Πειραιώς, κάποιοι αγρότες δεν είναι έτοιμοι. Εάν χάσουν την προθεσμία και συνδεθούν, για παράδειγμα τον Φεβρουάριο, θα συνδεθούν όχι με την τιμή που συμφώνησαν το καλοκαίρι του 2011, αλλά με όποια νέα τιμή οριστεί. Ζήτησα επιπλέον την παράταση της σύμβασης πώλησης όχι κατά δύο, αλλά κατά τρεις μήνες από την δημοσίευση του νόμου.

Ο κύριος Υπουργός έκανε δεκτές τις επισημάνσεις μου και κατέθεσε σχετική τροπολογία πριν από τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Η τροπολογία θεραπεύει με σαφείς διατάξεις το πρόβλημα, αφού προβλέπει ότι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι είχαν συνάψει σύμβαση πώλησης από 1/07/2011 αλλά δεν μπόρεσαν να ενεργοποιήσουν τη σύνδεσή τους, παίρνουν παράταση τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου προκειμένου να προλάβουν να ενεργοποιήσουν τη σύνδεσή τους με την τιμή αναφοράς που είχαν συμφωνήσει αρχικά.
Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πρωτοβουλία του Υπουργείου, η οποία θα βοηθήσει και θα δώσει εκ νέου κίνητρα στους αγρότες να υλοποιήσουν την επένδυσή τους, βοηθώντας τους να αναπληρώσουν το εισόδημά τους, σε μία περίοδο που ο αγροτικός κόσμος χρειάζεται επειγόντως την αρωγή της ελληνικής πολιτείας»