Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

«Ο μετέωρος βηματισμός της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα»

giannitsis
Με τη συμπερασματική ομιλία του πρώην υπουργού και ομότιμου καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τάσου Γιαννίτση, ολοκληρώθηκε το διήμερο Συνέδριο που διοργανώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου υπό τον τίτλο «ο μετέωρος βηματισμός της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα της κρίσης».
Οι εργασίες του Συνεδρίου άρχισαν στις 17 Ιανουαρίου σε αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) με ομιλητές εκπροσώπους από τον χώρο της πολιτικής, και της δημοσιογραφίας καθώς και καθηγητές πανεπιστημίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο κ. Γιαννίτσης στα συμπεράσματα των Εργασιών της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές, έθεσε 7 παραμέτρους που συνθέτουν το πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής. Αυτές είναι εργασιακά θέματα, το δημογραφικό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών, ο έλεγχος εισόδου από τα σύνορα, η εγκληματικότητα και θέματα που συνδέονται με την εξωτερική πολιτική.
Ο πρώην υπουργός δικαιολόγησε τις αντιδράσεις κατοίκων ορισμένων περιοχών της Αθήνας λόγω της αυξημένης εγκληματικότητας και τόνισε ότι με σωστότερες πολιτικές τέτοια ζητήματα θα είχαν αποτραπεί. Υποστήριξε ωστόσο ότι έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια πολλά αξιόλογα πράγματα τόσο θεσμικά όσο και σε θέματα υποδοχής και κοινωνικής ενσωμάτωσης μεταναστών αλλά τα προβλήματα που παραμένουν είναι πολλά.
Τόνισε επίσης ότι ο τίτλος του συνεδρίου περιγράφει ορθά την σημερινή πραγματικότητα γιατί στην χώρα δεν ξέρουμε πραγματικά τι θέλουμε σε σχέση με τη μετανάστευση και μίλησε για θεσμικό εκφυλισμό λόγω ακραίων φαινομένων που πέρασαν και μέσα στη Βουλή.
Επισήμανε ότι «είναι σωστή η διάκριση μεταξύ νόμιμης και παράνομης μετανάστευσης και πρέπει να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση αλλά υπάρχει μεταξύ των δύο ένα κοινό υπόβαθρο που είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα νόμιμων και παράνομων μεταναστών. Είναι επίσης πολύ σημαντικό οι κοινωνίες να έρθουν πιο κοντά και σε αυτό δεν βοηθάει η άνιση προβολή της εγκληματικότητας των ξένων σε σχέση με αυτή των Ελλήνων».
Τέλος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα πιο ορθής εφαρμογής του Δουβλίνου 2 επισημαίνοντας την ιδιαιτερότητα της Ελλάδας ως χώρα υποδοχής μεταναστών.

ysterografa.gr