Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

ΣΠΑΤΑΛΗ... " 24 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚ​ΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ " ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕ​Ι Ο... ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ

Γράφει o Νίκος ΚούτρικαςΟικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ
Αγαπητό Fimotro,
Προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση και Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα κατέθεσε...
σήμερα επερώτηση στην βουλή ο βουλευτής επικρατείας της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης σχετικά με την ετήσια σπατάλη 24 εκ. ευρώ για ενοίκια των Ασφαλιστικών Ταμείων!
Ο κ. Μιχελάκης καταγγέλλει την... σπατάλη εν όψη οικονομικής κρίσης και αναφέρει στην επερώτησή του τα σχετικά:
 
Κύριοι Υπουργοί,
  • Η δραματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και η αγωνιώδης προσπάθεια της κυβέρνησης για αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας επιτάσσουν τη διαρκή μέριμνα για την εξοικονόμηση πόρων και τον οριστικό εκμηδενισμό κάθε σπατάλης στα λειτουργικά έξοδα του δημόσιου τομέα.
  • Υπό το πρίσμα αυτό επιβάλλεται η άμεση θεραπεία κάθε χρόνιας παθογένειας στη λειτουργία του κράτους, που επιβαρύνει το δημόσιο Ταμείο και θέτει σε κίνδυνο την επιτυχία του κυβερνητικού έργου.
  • Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα τέτοιας παθογένειας αποτελεί η σπατάλη 24 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση για τη στέγαση των υπηρεσιών των Ασφαλιστικών Ταμείων και των Οργανισμών του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, την ώρα που δεκάδες ιδιόκτητα ακίνητα του δημοσίου παραμένουν αναξιοποίητα.
  • Αποτελεί πρόκληση για το δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό το να ενοικιάζονται κτήρια σε πολλές περιοχές της χώρας - με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το κέντρο της Αθήνας - για τη λειτουργία των Ασφαλιστικών Ταμείων, όταν είναι γνωστό ότι σε παρακείμενες οδούς υφίστανται δημόσια ακίνητα σε συνθήκες πλήρους εγκατάλειψης.
  • Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΤΕΑΔΥ (Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων) που δαπανούσε ετησίως για τη στέγασή του το ποσό των 140.000 ευρώ σε μισθώματα, ενώ διέθετε ιδιόκτητο ακίνητο στην οδό Φιλελλήνων, όπου πρόσφατα μεταφέρθηκε, το οποίο παρέμενε επί 5 χρόνια άδειο!
  • Περαιτέρω τα Ασφαλιστικά Ταμεία και οι Οργανισμοί του Υπουργείου, που μισθώνουν συνολικά 834 ακίνητα σε όλη τη χώρα για τη στέγαση των υπηρεσιών τους, καταβάλλοντας σε πολλές περιπτώσεις υψηλά ενοίκια, θα μπορούσαν να συστεγάσουν τις υπηρεσίες τους που βρίσκονται σε γειτονικές αποστάσεις, με σκοπό τον περιορισμό της οφθαλμοφανούς σπατάλης.
  • Είναι προφανές ότι η λύση της συστέγασης, όπου αυτό είναι δυνατόν, και της μεταστέγασης σε ιδιόκτητα ακίνητα του δημοσίου μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στο δραστικό περιορισμό της δυσβάστακτης ετήσιας δαπάνης των 24 εκ ευρώ για πληρωμή ενοικίων των υπηρεσιών των Ασφαλιστικών Ταμείων.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί :
  • Ποια είναι η θέση σας για το ανωτέρω ζήτημα ;
  • Ποια μέτρα θα λάβετε για το άμεσο και δραστικό περιορισμό της εν λόγω σπατάλης, που εν μέσω κρίσης επιβαρύνει υπέρμετρα και αδικαιολόγητα τον προϋπολογισμό ;
Ο ερωτών Βουλευτής
Ιωάννης Μιχελάκης
 
FIMOTRO