Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΟΗΕ ζήτησε έλεγχο των πυρηνικών του Ισραήλ

SundayTimes-IsraeliNuclearWeapons
Το παιχνίδι στη Μέση Ανατολή αρχίζει να γίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον σε διπλωματικό επίπεδο. Μερικές μόλις μέρες μετά τη στρατηγικής σημασίας ήττα του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη, με την πλειοψηφία των χωρών που μετέχουν στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού να εγκρίνουν την αναβάθμιση της Παλαιστίνης σε “κράτος-παρατηρητή”, τα Ηνωμένα Έθνη και πάλι έρχονται να στριμώξουν περαιτέτω το Τελ Αβίβ.
Ενδεχομένως και στο πλαίσιο… αντιποίνων για την πρόσφατη απόφαση του Ισραήλ να συνεχίσει την εποικισμό της Δυτικής Όχθης και των παλαιστινιακών εδαφών, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε με 174 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 6 απουσίες, την έγκριση απόφασης που ζητάει από το Ισραήλ να ανοίξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του για… επιθεώρηση.
Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική, αν σκεφτεί κανείς ότι το Ισραήλ αρνείται να παραδεχθεί δημοσίως ότι διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, κανείς ωστόσο δεν πιστεύει… σοβαρά ότι το Τελ Αβίβ είναι ανοχύρωτο. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα το Ισραήλ βρισκόταν στην προνομιακή θέση του κατηγόρου σε βάρος του Ιράν, για το πυρηνικό πρόγραμμα του οποίου απειλεί να πλήξει στρατιωτικά την Τεχεράνη.

ysterografa.gr