Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας : ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ-ΕΜΠΟΡΙΑ ΚΑΡΠΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ


Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας σας γνωρίζει ότι :
Με την έναρξη της συγκομιδής των εσπεριδοειδών σας επισημαίνουμε τα σημεία εκείνα που πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα κατά την συγκομιδή, την διακίνηση και την εμπορία τους.
Σύμφωνα με την φυτοϋγειονομική νομοθεσία απαγορεύεται η διακίνηση και εμπορία των καρπών των εσπεριδοειδών με φύλλα και ποδίσκους προκειμένου να αποτραπεί η διάδοση της σοβαρής ασθένειας «Τριστέτσα των εσπεριδοειδών» και της κορφοξήρας.

Η διακίνηση και η εμπορία των καρπών, πρέπει να γίνεται χωρίς ποδίσκους και φύλλα, τόσο εντός του Νομού, όσο και προς άλλες περιοχές της χώρας και προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης η εισαγωγή και διακίνηση των καρπών από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. Ισπανία, Ιταλία) προς την Ελλάδα θα πρέπει να γίνεται χωρίς ποδίσκους και φύλλα.
Η διακίνηση καρπών με φύλλα και ποδίσκους, ακόμα και στις λαϊκές αγορές αποτελεί σοβαρή παράβαση και στους παραβάτες επιβάλλονται υψηλά χρηματικά πρόστιμα από 1.500 € - 6.000 € και σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο ανέρχεται σε 30.000 € - 60.000 € .

Η συλλογή των καρπών στο χωράφι πρέπει να γίνεται με τομή στο «αστέρι» ώστε οι συγκομισμένοι καρποί να μην φέρουν ποδίσκο και φύλλα κατά την μεταφορά τους από το χωράφι προς τις τοπικές αγορές ή τα συσκευαστήρια.
Η τυποποίηση, συσκευασία και σήμανση των καρπών των εσπεριδοειδών που παράγονται στην Ελλάδα, που διακινούνται στην Ελλάδα και στις χώρες της Ε.Ε. και που εισάγονται από Τρίτες χώρες είναι υποχρεωτική.
Στην ετικέτα σήμανσης υποχρεωτικά πρέπει να αναγράφονται, ο αριθμός μητρώου των εμπόρων νωπών οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ), το είδος, η ποικιλία, η χώρα, η περιοχή καταγωγής και η ποιοτική κατηγορία.

Σύμφωνα με του Κοινοτικούς κανονισμούς, την ευθύνη διακίνησης και πώλησης του προϊόντος φέρει ο κάτοχος του Προϊόντος, την στιγμή του ελέγχου.
Επισημαίνεται ότι όλοι οι συναλλασσόμενοι πρέπει να προβαίνουν σε αναγγελίες για όλα τα φορτία εσπεριδοειδών που εισάγονται, εξάγονται και διακινούνται από και προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος είναι σκόπιμο οι παραγωγοί και διακινητές των εσπεριδοειδών  να ενημερώνουν τους καταναλωτές ότι η διακίνηση των καρπών χωρίς ποδίσκο και φύλλα απορρέει από την φυτουγειονομική νομοθεσία ώστε να μην θεωρούνται ότι αυτοί δεν είναι φρέσκοι ή είναι εισαγόμενοι.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ