Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Οι Τούρκοι σχεδιάζουν τεχνητά νησιά με σχήμα Ημισελήνου στο Αιγαίο

erntogan-nhsia
Η τουρκική κυβέρνηση θέλοντας να ετοιμαστεί για τον εορτασμό των 100 ετών της Τουρκικής Δημοκρατίας το 2023 προχωρά σε μια σειρά από μεγάλα έργα, όπως νέους αυτοκινητόδρομους, αεροδρόμια, σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας έκτασης 10.000 χλμ, ένα γιγαντιαίο τζαμί στην Κωνσταντινούπολη, την ανάπλαση της πλατείας Ταξίμ, αλλά και μια διώρυγα που θα ενώνει το Μαρμαρά με τη Μαύρη Θάλασσα!
Μεταξύ αυτών των μεγάλων έργων, που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ονειρεύεται να κάνει την Τουρκία μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της περιοχής, αναμένεται να κατασκευαστούν και τεχνητά νησιά παρόμοια με τα Νησιά του Φοίνικα στο Ντουμπάι.
Ειδικότερα, η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει το σχέδιο «Σελήνη και Αστέρας», μια πρόταση από τον βραβευμένο αρχιτέκτονα, Μετίν Χεπγκιουλέρ, που προβλέπει την κατασκευή τεχνητών νησιών με το σχήμα της ημισελήνου και του αστεριού, όπως στην τουρκική σημαία, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως τουριστικά θέρετρα με πολυτελείς βίλες και ξενοδοχεία.
Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «6 Μέρες», ο ίδιος ο τούρκος αρχιτέκτονας υποστηρίζει ότι τα νησιά αυτά θα κοστίσουν 2,5 δισ. ευρώ και οι επικρατέστερες περιοχές για την κατασκευή τους είναι ανοιχτά της Σμύρνης, η θάλασσα του Μαρμαρά και η ανατολική Μεσόγειος. Πάνω στα νησιά θα κατασκευαστούν «πολυτελείς κατοικίες, βίλες, έξι ξενοδοχεία» αλλά και όλες οι υποδομές όπως λιμάνια, ελικοδρόμιο, τζαμιά και εκκλησία, διοικητικά κτίρια κλπ. Οι ενεργειακές ανάγκες των νησιών θα καλύπτονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ όπως υποστηρίζει θα χρησιμοποιηθεί η τελευταία λέξη της τεχνολογίας για την άρδευση και την αφαλάτωση.

ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΧΟΡΛΙΑΦΑΚΗ / ysterografa.gr