Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Στην πρεσβεία του Ισραήλ, οι διαδηλωτές - Ανοιχτή η Κηφισίας


Ολοκληρώθηκε η πορεία των των φοιτητών με τη σημαία του Πολυτεχνείου προς την Αμερικανική Πρεσβεία. Οι διαδηλωτές με αφετηρία το Πολυτεχνείο και μέσω των οδών Ακαδημίας και Β. Σοφίας έφθασαν στην Αμερικανική Πρεσβεία όπου και κατέληξε η πορεία.
Οι φοιτητές φθάνοντας έψαλλαν τον εθνικό ύμνο πάνω από την σημαία και στη συνέχεια αποχώρησαν μέσω της οδού Σούτσου ενώ ο δρόμος μπροστά από την Πρεσβεία παραμένει αποκλεισμένος από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και των ΜΑΤ.
Tο μπλοκ του ΚΚΕ, που ακολουθεί, μετά από διαπραγματεύσεις με την ΕΛΑΣ, συνέχισε την πορεία του προς την Πρεσβεία του Ισραήλ ,
όπου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση στη Γάζα, έκαψαν σημαία της χώρας του Ισραήλ φωνάζοντας παρ'αλληλα συνθήματα.
Η πορεία ολοκληρώθηκε ειρηνικά αλλά  στην περιοχή των Εξαρχείων σημειώθηκαν επεισόδια αφού κάποιοι πέταξαν μολότοφ και οι δυνάμεις της ασυνομίας απάντησαν με χημικά. Ωστόσο γρήγορα τα επεισόδια περιορίστηκαν.

Αμέσως μετά την αποχώρηση της σημαίας από το χώρο του Πολυτεχνείου, αποκλείστηκε σταδιακά, ακόμη και για τους πεζούς, η οδός Πατησίων, από το ύψος της Χαλκοκονδύλη μέχρι την Ιουλιανού. Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο στους πεζούς στη λωρίδα από την Πατησίων προς την Κηφισίας, ενώ, στη λωρίδα από την Κηφισίας προς την Πατησίων επιτρέπεται η πρόσβαση και σε οχήματα.
Όπως εξήγησαν οι αστυνομικές δυνάμεις το μέτρο λήφθηκε για την προστασία του ιστορικού κτιρίου του Πολυτεχνείου.
Προβλήματα δημιουργήθηκαν με τον αποκλεισμό της ευρύτερης περιοχής γύρω από το Πολυτεχνείο, καθώς περίοικοι έχουν πρόσβαση στα σπίτια τους μόνο με αστυνομική άδεια.
Τμήματα νεολαιών τα οποία προσπάθησαν να έχουν πρόσβαση στην οδό Πατησίων τους απαγορεύτηκε, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ένωση Κυπρίων Φοιτητών την οποία σταμάτησαν στο ύψος της Ιουλιανού.
 Σύμφωνα με την αστυνομία έχουν γίνει συνολικά 50 πρoσαγωγές.