Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Ο ανασχηματισμός και η… 30η Νοεμβρίου

Antonis-Samaras-orkomosia
Το πολιτικό παρασκήνιο “βοά” ότι το Σαββατοκύριακο που ξεκινά σε λίγες ώρες θα είναι το 48ωρο του ανασχηματισμού. Με τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Βαγγέλη Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη να αναμένεται, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η λειτουργία, το περιεχόμενο της στρατηγικής και φυσικά η… μορφή της τρικομματικής κυβέρνησης, είναι βέβαιο ότι ο ανασχηματισμός έχει εισέλθει στην τελική ευθεία της πραγματοποίησής του, όπως έγκαιρα έγραψαν τα “Υστερόγραφα”.
Οι αποφάσεις που αναμένονται από τις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα για την εκταμίεση της δόσης-μαμούθ των 44 δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν μια πρόσθετη παράμετρο η οποία δεν θα πρέπει να υποτιμάται. Και αυτή δεν είναι άλλη από τη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, δηλαδή σε 15 μέρες, για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο, όπως έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η συζήτηση δεν θα είναι εύκολη, και εκ των πραγμάτων θα δοκιμάσει τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η Συγγρού και η Ιπποκράτους γνωρίζουν ότι θα χρειαστεί να ισορροπήσουν σε τεντωμένο σχοινί, καθώς στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ υπάρχει πανσπερμία απόψεων και θέσεων για το πως θα πρέπει να γίνει η προσέγγιση των όποιων ευθυνών καταλογιστούν στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου κατά κύριο λόγο, για τους χειρισμούς της προσφυγής της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης του Μνημονίου.
Σε μια τέτοια λεπτή ισορροπία, το θέμα του ανασχηματισμού προσλαμβάνει άλλη διάσταση. Μιας και αποτελεί πολιτικό αλλά και επικοινωνιακό χαρτί στο χέρι των αρχηγών των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, και υπό συνθήκες μπορεί να προλάβει ή να κατευνάσει τυχόν “ελεύθερους σκοπευτές”.
Όπως και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ιστορικά αποδεδειγμένη η… γκρίνια που συνοδεύει έναν ανασχηματισμό. Από εκείνους που ήταν στην κυβέρνηση και έχασαν τη θέση τους, από όσους δεν υπουργοποιήθηκαν ενώ το περίμεναν, και από εκείνους που πίστευαν ότι θα είχαν… καλύτερη τύχη

ysterografa.gr