Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Ερώτηση Χρίστου Δημα προς στον Υπουργό Περιβάλλοντος για την ολοκλήρωση της παρακαμπτή​ριας οδού Δερβενίου

Ο Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος,Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα την ολοκλήρωση της κατασκευής του παρακαμπτήριου δρόμου (DRS29) του Δερβενίου.
Πιο συγκεκριμένα η ερώτηση αναφέρει:
«Η κατασκευή της παρακαμπτήριας οδού του Δερβενίου (DRS29) κρίθηκε απαραίτητη λόγω της παραθαλάσσιας οικιστικής δόμησης και του περιορισμένου οδικού δικτύου της περιοχής, που διαπερνάται από τον μοναδικό στενό κεντρικό δρόμο. Η ύπαρξη ενός κεντρικού δρόμου καθιστά τη διέλευση οχημάτων πολύ δύσκολη με σημαντικές επιπτώσεις για το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της περιοχής. Πρώτα από όλα, σε περίπτωση συμφόρησης του δρόμου και ύπαρξης έκτακτης ανάγκης (μεταφορά ασθενών,πυρκαγιάς κλπ), τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους. Επίσης, η δυσκολία πρόσβασης της περιοχής κυρίως κατά τους θερινούς μήνες επιφέρει επιπτώσεις στην τουριστική και επιχειρηματική κίνηση.
Παρόλο που η κατασκευή της παρακαμπτήριου είχε προβλεφθεί από το 2004 και φαίνεται στην αποτύπωση των σχεδίων απαλλοτρίωσης, η κατασκευή του τμήματος από το κέντρο μέχρι το νεκροταφείο δεν ολοκληρώθηκε με πρόσχημα την «ελαχιστοποίηση του εύρους κατάληψης του έργου και μείωση των σχετικών επιπτώσεων στο περιβάλλον(ΚΥΑ 123137/04-11-2004,παρ. 9 και Επιστολή ΕΡΓΟΣΕ, Αρ. Πρωτ. 21730, 12/07/2012)Δεδομένου όμως πως το μεγαλύτερο μέρος του εργοταξιακού δρόμου έχει ήδη πραγματοποιηθεί (απομένουν μόνο300μ.) και το μεγαλύτερο μέρος ταυτίζεται με την κατηργημένη μετρική γραμμή,δεν υπάρχουν περαιτέρω περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η κατασκευή του τμήματος αυτού, παραβιάζεται ο περιβαλλοντικός όρος (παρ. 35) «για τη δημιουργία ή διατήρηση οδικής ή πεζοδρομημένης ζώνης»αφού πρόκειται για τμήμα εντός σχεδίου πόλης.Η ολοκλήρωσή της θα επιτρέψει στους κατοίκους του Δερβενίου να ζουν με μεγαλύτερη ασφάλεια, να απολαμβάνουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής έχοντας όλοι οι οικισμοί πρόσβαση στο δρόμο και η ίδια η περιοχή θα αναβαθμιστεί περαιτέρω.
Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν για την ολοκλήρωση του τμήματος της παρακαμπτήριας οδού του Δερβενίου;»