Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Η Μέρκελ έπρεπε να “διαβάζει” διαδίκτυο. Όχι εφημερίδες…

Το πόσο «ξένη» με τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα είναι η Άνγκελα Μέρκελ, διεφάνη και από την παραδοχή της ότι διαβάζει καθημερινά τον ελληνικό Τύπο, προκειμένου να ενημερώνεται για το τι συμβαίνει στην Αθήνα, και ποιές τάσεις επικρατούν στην κοινή γνώμη.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος όφειλε να γνωρίζει ότι στην Ελλάδα του 2012 ο έντυπος Τύπος δεν εκφράζει, ούτε φυσικά καταγράφει πειστικά τις τάσεις της κοινωνίας. Κυρίως βέβαια, δεν επηρεάζει τις εξελίξεις, στον βαθμό που αυτό συνέβαινε τις προηγούμενες δεκαετίες.
Δυστυχώς για το δημοσιογραφικό λειτούργημα, οι Έλληνες σταμάτησαν να διαβάζουν εφημερίδες. Και με λιγοστές εξαιρέσεις, που λειτουργούν απλώς επιβεβαιωτικά για τον κανόνα του συμπεράσματος, οι περισσότερες εκδόσεις απευθύνονται σε μια άλλη εποχή. Εγλωβισμένες σε ξεπερασμένα στερεότυπα, και βολοδέρνοντας σε ξεπερασμένο λόγο. Αλλά και τους κομιστές του λόγου αυτού.
Η Άνγκελα Μέρκελ όφειλε να γνωρίζει ότι στη σημερινή Ελλάδα, οι opinion leaders βρίσκονται στο διαδίκτυο. Εκεί στρέφονται οι Έλληνες για να πληροφορηθούν τι συμβαίνει, και αναζητώντας προωθημένες απόψεις, που εκ των προτέρων γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να συναντήσουν στα παλαιά, τα «συστημικά» ΜΜΕ.
Στο διαδίκτυο, ακόμη και στα social media, δηλαδή κυρίως στο «εγκεφαλικό» Twitter, η Άνγκελα Μέρκελ θα έπρεπε να αναζητεί την Ελλάδα που έχει αγανακτήσει. Την Ελλάδα που έχει πεισμώσει. Την Ελλάδα που δεν το βάζει κάτω και αντιστέκεται.
Αν το έκανε, αν «διάβαζε» σωστά, ίσως και να πολλαπλασίαζε τις πιθανότητες να κατανοήσει τον ψυχισμό των Ελλήνων. Και επομένως, να διαγνώσει την κατάλληλη στρατηγική που θα έπρεπε να ακολουθήσει απέναντί μας.
statesmen.gr