Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Εν αρχή ην… η τρόικα

Μας πληροφόρησε ότι ενημερώνεται καθημερινά για το τι γράφει ο ελληνικός Τύπος, υπονοώντας ότι έχει πλήρη γνώση των διόλου κολακευτικών για την ίδια και τη Γερμανία συναισθημάτων που τρέφει ο ελληνικός λαός.
Η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε προβλέψιμη στις δηλώσεις που έκανε με τον Αντώνη Σαμαρά, μετά την ολοκλήρωση της κρίσιμης συνάντησής τους στην Καγκελαρία. Ίσως επειδή πλέον σκέφτεται και μιλά πρωτίστως με το βλέμμα στο εσωτερικό της Γερμανίας, λόγω των εθνικών εκλογών που έχει μπροστά της, τον Σεπτέμβριο του 2013. Σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα, δηλαδή.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι η ίδια και η Γερμανία επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα αποδειχτούν συνεπείς αρρωγοί σε αυτή την προσπάθεια. Δεν παρέλειψε ωστόσο να επισημάνει ότι όλα εξαρτώνται από την Ελλάδα, και την πρόοδο που θα σημειώσει η χώρα μας στους τομείς τους οποίους προβλέπει το Μνημόνιο.
Η Άνγκελα Μέρκελ είχε να πει μια καλή κουβέντα και για τον Αντώνη Σαμαρά, δείγμα του πόσο άλλαξαν τα πράγματα για την Ελλάδα από την εποχή του Γιώργου Παπανδρέου και του Λουκά Παπαδήμου, τότε που κανείς από τους δυο προαναφερθέντες πρώην πρωθυπουργούς, δεν είχε τη δυνατότητα να σταθεί στο εξωτερικό, σε μια τόσο σημαντική συνάντηση. Ο Αντώνης Σαμαράς έσπασε και αυτό το εμπάργκο.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος ωστόσο, αναγόρευσε και πάλι, για πρακτικά πολιτικούς λόγους την τρόικα σε… ανώτατη αρχή, από την οποία εξαρτώνται οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα, επομένως και το μέλλον της Αθήνας.
«Το θεμέλιο για όλες τις αποφάσεις είναι η έκθεση της τρόικας. Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, και κατέστησα σαφές στον κ. Σαμαρά ότι υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν», ήταν τα λόγια της Άνγκελα Μέρκελ, μια αποστροφή της οποίας έδειξε ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος αντιλαμβάνεται το πραγματικό πρόβλημα που τείνει να δημιουργηθεί στην Ευρώπη, δεν αισθάνεται ωστόσο ακόμη απόλυτα έτοιμη να το πει φωναχτά: «Πρέπει να προσπαθήσουμε ώστε η πλειονότητα των πολιτών σε Ελλάδα και Γερμανία να βλέπουν τα πράγματα με την ίδια οπτική», τόνισε με νόημα.

statesmen.gr