Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Διχασμένοι για τη νέα κυβέρνηση οι ψηφοφόροι σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue

Διχασμένοι για τη νέα κυβέρνηση οι ψηφοφόροι σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue. 45% των ερωτηθέντων εκφράζει θετική άποψη και 43% εκφράζει μάλλον αρνητική
          

Διχασμένη είναι η κοινή γνώμη για τη νέα κυβέρνηση κάτι λιγότερο από ένα μήνα μετά τις εκλογές της 17 Ιουνίου και χωρίς να έχει συμπληρωθεί καν εβδομάδα από την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Public Issue (διάστημα διενέργειας 5-10 Ιουλίου) για την εφημερίδα «Καθημερινή» και τον Σκάι, το 45% των ψηφοφόρων έχει σχηματίσει θετική πρώτη γνώμη για την κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ το 43% έχει σχηματίσει μάλλον αρνητική γνώμη.
Αντιφατικά είναι και τα στοιχεία που προκύπτουν από τη δημοσκόπηση για τις προθέσεις της κυβέρνησης και τη γνώμη του κόσμου για την αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα, την ώρα που το 66% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε λάθος δρόμο, μόλις το 31% έχει θετική άποψη για την αντιπολίτευση, σε αντίθεση με το 56% που έχει μάλλον αρνητική εντύπωση. Σημειώνεται, πάντως, ότι στην αντίστοιχη έρευνα του Μαΐου, το ποσοστό αυτών που πίστευαν ότι η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα στη λάθος κατεύθυνση, έφτανε το εντυπωσιακό 86%.
Στο ερώτημα εάν η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα, το 28% απαντά «σίγουρα όχι», το 23% εκτιμά «μάλλον όχι», το 35% δηλώνει «μάλλον ναι» και μόλις το 12% δηλώνει με βεβαιότητα «σίγουρα ναι». Συνολικά, το 51% εμφανίζεται απαισιόδοξο (σίγουρα/μάλλον όχι) ενώ το 47% δηλώνει αισιόδοξο (σίγουρα/μάλλον ναι) για την ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Επίσης, σημειώνεται ότι σε ό,τι έχει να κάνει με το μέλλον, οι αρνητικές προβλέψεις είναι περισσότερες, (51%) έναντι (47%) των αισιόδοξων.
Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη δυσπιστία σε ό,τι έχει να κάνει με τα κόμματα, καθώς το 39% των πολιτών δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται κανένα κόμμα για το έργο της διακυβέρνησης, το 28% δηλώνει ότι εμπιστεύεται τη Νέα Δημοκρατία, το 17% εμπιστεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ και το 15% των ερωτηθέντων εμπιστεύεται το ΠΑΣΟΚ.

Πτώση της Αριστεράς
Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, δείχνουν μια πτώση της Αριστεράς, αν και το κόμμα με τη μεγαλύτερη δημοτικότητα παραμένει η ΔΗΜΑΡ(60%), ακολουθούμενη από τη ΝΔ (49%) και τον ΣΥΡΙΖΑ (46%). Η πτώση των κομμάτων της Αριστεράς προκύπτει από τη σύγκριση με τα αποτελέσματα της έρευνας του Μαΐου, από την οποία φαίνεται παράλληλα άνοδος ή στασιμότητα για τα κόμματα της Δεξιάς. Τη μεγαλύτερη άνοδο σε δημοτικότητα σημειώνει η Νέα Δημοκρατία (12%) ενώ αύξηση της τάξης του 8% καταγράφεται για τη Χρυσή Αυγή.
Στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, ο Αντώνης Σαμαράς αυξάνει τη δημοτικότητά του κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες, ο Νίκος Μιχαλολιάκος καταγράφει άνοδο 5% και ο Πάνος Καμμένος αυξάνει τη δημοφιλία του κατά 3%. Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί εμφανίζουν πτώση ή στασιμότητα στη δημοτικότητά τους. Πιο συγκεκριμένα, ο Φώτης Κουβέλης συγκεντρώνει 64%, ο Αντώνης Σαμαράς 50% και ο Αλέξης Τσίπρας 47% θετικών απόψεων.
Τέλος, στο ερώτημα καταλληλότητας των πολιτικών αρχηγών για την πρωθυπουργία, ο κ. Σαμαράς προηγείται με 25% (αύξηση 5 μονάδων από το βαρόμετρο Μαΐου) και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 18%, (πτώση 4 μονάδων) και ο κ. Βενιζέλος με 10% (πτώση 6 μονάδων).
eklogika.gr