Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Η τρόικα αναλαμβάνει και την Ισπανία!

Ο Μαριάνο Ραχόι πέρασε ένα… περίεργο Σαββατοκύριακο. Σε πείσμα των διαψεύσεων της Παρασκευής, η Ισπανία ζήτησε τη διεθνή στήριξη, προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι τράπεζές της. Μόνο που η Μαδρίτη προσπάθησε να παρουσιάσει την εξέλιξη ως μια μεγάλη πολιτική επιτυχία, την οποία αντιμετώπισαν ως τέτοια οι αγορές, με αποτέλεσμα τη σημερινή ευφορία των αριθμών.
Αργά το απόγευμα, το “Reuters”, που είχε αποκαλύψει την Παρασκευή ότι η Ισπανία θα ζητούσε βοήθεια για τις τράπεζές της μετά από τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, υποστήριξε ότι, παρά τις θριαμβολογίες του Μαριάνο Ραχόι, η χώρα του θα ακολουθήσει την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, παραδίδοντας μέρος της εθνικής κυριαρχίας της στην τρόικα των δανειστών.
Το ρεπορτάζ του “Reuters” στηρίζεται σε σχετικές εκτιμήσεις αξιωματούχων από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, δηλαδή, τόσο από την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και από τη γερμανική κυβέρνηση, που έχει το γενικό πρόσταγμα στην ευρωζώνη. Μια εξέλιξη που ικανοποιεί πλήρως την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εξαρχής επιθυμούσε να… πατήσει στην εποπτεία της ισπανικής οικονομίας.
Η παρουσία ή μη τρόικας στην Ισπανία έχει ουσιαστική και σημειολογική σημασία. Τόσο για το γεγονός ότι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης τίθεται ουσιαστικά υπό κηδεμονία, όσο και αναφορικά με το κατά πόσο μπορεί μια χώρα να λάβει διεθνή βοήθεια, χωρίς η βοήθεια αυτή να συνοδεύεται από ακραίες θυσίες.

MANOΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ / statesmen.gr