Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Τα επόμενα βήματα του Σαμαρά

Γράφει ο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ

Η χθεσινή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας στο Αιγάλεω, έστειλε πολλαπλά και ηχηρά μηνύματα. Κυρίως όμως έδειξε ότι ο Αρχηγός της σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει ήδη φορέσει το κοστούμι του επόμενου πρωθυπουργού της Ελλάδας, και δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των πολιτικών επιλογών στις οποίες προσανατολίζεται, για να μπει φρένο στον εθνικό κατήφορο των τελευταίων τριών ετών.
«Η Ελλάδα θα τα καταφέρει, μπορούμε διαφορετικά», ήταν το κεντρικό μότο της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά, που αποτυπώθηκε και ως σύνθημα στη χθεσινή προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας στο Αιγάλεω. Με κορυφογραμμή των όσων είπε, το πέταγμα… στην πυρά, των σεναρίων συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές, που θα συνεπαγόταν την αδυναμία της Ελλάδας να κυβερνηθεί, ίσως στην πιο κρίσιμη συγκυρία.
Ο Αντώνης Σαμαράς ταύτισε ακόμη το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου με εκείνο του Ευάγγελου Βενιζέλου, θέλοντας να δείξει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει, αλλά ούτε και πρόκειται, στο Κίνημα που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της Ελλάδας στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, και ευθύνεται για την πολυεπίπεδη χρεοκοπία της χώρας, και την καταφυγή στο Μνημόνιο.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι αποφασισμένος να συνεχίσει με την ίδια ένταση, σηκώνοντας στους ώμους του το βάρος της οριακής εκλογικής αναμέτρησης που έρχεται. Και επενδύοντας στην αυταπόδεικτη παράμετρο ότι είναι ο μόνος που είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για τις οδυνηρές συνέπειες του Μνημονίου, επομένως είναι και ο μόνος που δικαιούται να εκφράζει την προσδοκία αλλαγών και διορθώσεων.
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, αμέσως μετά το Πάσχα ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να επιστρέψει στο Ζάππειο, εκεί όπου παρουσίασε δυο φορές την εναλλακτική πρότασή του για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Αυτή τη φορά, θα παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμά του. Που θα αποτελέσει και τον οδικό χάρτη της αντιπαράθεσης της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου. Τη φυσική συνέχεια του παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ.

statesmen.gr