Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Το “αντίο” σε έναν ηγέτη που… δεν φεύγει

Η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ είχε υψηλές δόσεις συγκινησιακής φόρτισης. Ο πρώην πρωθυπουργός αποχαιρέτησε το στενά κομματικό ακροατήριό του, καθώς μετά από οκτώ χρόνια αποχωρεί από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Οκτώ χρόνια γεμάτα περιπέτειες. Ο Γιώργος Παπανδρέου παρέλαβε το 2004 από τον Κώστα Σημίτη ένα κόμμα διαλυμένο. Ένα… θαμπό δαχτυλίδι. Στη αρχή, δεν κατάφερε πολλά. Έχασε τις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές του 2004. Έχασε τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2006 και στη συνέχεια τις εθνικές εκλογές του 2007. Τέθηκε θέμα ηγεσίας, στο οποίο το ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι προτιμούσε για αρχηγό τον Γιώργο Παπανδρέου και όχι τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Εκείνη η νίκη, ουσιαστικά η πρώτη του από τη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, γύρισε τον τροχό για τον Γιώργο Παπανδρέου. Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009, το ΠΑΣΟΚ ήταν ήδη πρώτο κόμμα, καλπάζοντας προς την εξουσία. Κάτι που επιβεβαιώθηκε μετά από μερικούς μήνες, στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, και σηματοδότησε την επιστροφή του στην εξουσία.
Ακόμη και εν μέσω του Μνημονίου Ι, τον Οκτώβριο του 2010, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να συγκρατήσει τις δυνάμεις του στις αυτοδιοικητικές εκλογές, απέναντι σε μια Νέα Δημοκρατία που κέρδιζε διαρκώς έδαφος.
Το Μνημόνιο ωστόσο έμελλε να βάλει τελεία στην πολιτική ηγεμονία του Γιώργου Παπανδρέου. Οδηγώντας τον, αρχικά στην έξοδο από την πρωθυπουργία, και σήμερα στην απομάκρυνση από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Η ομιλία του είχε key points με σοβαρές αιχμές. Είπε ότι δεν υπήρξε, ούτε θα γινόταν μαριονέτα, και για τον λόγο αυτό «έπεσε». Επιτέθηκε στα ΜΜΕ, αφήνοντας και πάλι σαφείς αιχμές για διαπλοκή και συμφέροντα. Επανέλαβε την πεποίθησή του ότι το δημοψήφισμα θα άλλαζε τη ροή του μέλλοντος για την Ελλάδα. Και έδωσε ραντεβού… στο μέλλον, για συνέχιση των αγώνων.
Ουσιαστικά, το ΠΑΣΟΚ αποχαιρέτησε σήμερα τον ηγέτη του. Μόνο που ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είπε αντίο. Παρέπεμψε στο μέλλον. Παρουσίασε την προσωπική πολιτική πλατφόρμα, την οποία θα υπηρετήσει και θα αναδείξει από το αξίωμα του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον διάδοχό του.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ / statesmen.gr