Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Επισφράγιση της πολιτικής για την μετατροπή του αεροδρομίου της Καλαμάτας σε μοχλό ανάπτυξης της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου


Επισφράγιση της πολιτικής για την μετατροπή του σε μοχλό ανάπτυξης της Μεσσηνίας αποτελεί η επιστολή της Διοικήτρια της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κας Φώφης Παπαδημητροπούλου με την οποία περιγράφονται όλες οι ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη μετά τις επανειλημμένες και συντονισμένες παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη.
Η Μεσσηνία όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ο Πέτρος Τατούλης, αποτελεί θεμέλιο λίθο για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου και στο πλαίσιο αυτό έχει σχεδιαστεί η αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας που θα αποτελέσει τον κόμβο αναμόχλευσης όλων των τομέων της οικονομίας της Πελοποννήσου, με στόχο την ενίσχυση της ποιότητας και της ποσότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και των αφίξεων.
Στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος και της δέσμευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την εξασφάλιση πιστώσεων 15 εκατομμυρίων ευρώ  από το ΕΣΠΑ η Διοικήτρια της ΥΠΑ αναφέρει στην επιστολή της αναλυτικά τα έργα αναβάθμισης των υποδομών του Κρατικού Αερολιμένα Καλαμάτας που θα πραγματοποιηθούν και τα οποία είναι:
1.     Επέκταση, αναδιαρρύθμιση και συντήρηση κτιρίου Αεροσταθμού  με στόχο την βελτίωση της λειτουργικότητας και την αναβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης, η οποία και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Έργων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, με προϋπολογισμό , 1.961.850,00 ευρώ με ΦΠΑ, και περιλαμβάνει :
Επέκταση του κτιρίου Αεροσταθμού προς την πόλη κατά 300 τ.μ.,. τροποποιήσεις στους χώρους διαφόρων εκμεταλλεύσεων του αεροδρομίου, κατασκευή νέου συγκροτήματος w.c. στην αίθουσα αφίξεων και ανακατασκευή και αναδιαρρύθμιση των ήδη υπαρχόντων συγκροτημάτων w.c. της αίθουσας αναμονής, προβλέψεις για την εξυπηρέτηση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, κατασκευή νέου στεγάστρου, τροποποίηση της κυκλοφορίας και εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο, καθώς και επέκταση του συστήματος κλιματισμού και διάφορες ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες.
2.      Απαλλοτρίωση έκτασης 50 στρεμμάτων για την επέκταση του δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών.
3.      Αναβάθμιση των στρωμένων επιφανειών του πεδίου ελιγμών του αερολιμένα Καλαμάτας (διάδρομος προσαπογείωσης α/φ, τροχόδρομοι, φωτοσήμανση), με βάση μελέτες που εκπονούνται από το ΓΕΑ σε συνεργασία με την ΥΠΑ.
4.      Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η ΥΠΑ συνεργάζεται με το ΓΕΑ προκειμένου να της  παραχωρηθεί έκταση για την κατασκευή  νέου δαπέδου στάθμευσης  ελαφρών αεροσκαφών γεγονός που θα προσελκύσει κίνηση ΙΧ αεροσκαφών προς το αεροδρόμιο και συμβάλει σημαντικά στην τόνωση της τουριστικής κίνησης της ευρύτερης περιοχής. 
5.      Για τα ανωτέρω έργα εκκρεμεί η ανανέωση - επικαιροποίηση των Περιβαλλοντικών Όρων του αεροδρομίου από το ΥΠΕΚΑ/ΕΥΠΕ, όπου έχει υποβληθεί σχετικός φάκελος από τον Σεπτέμβριο 2011 και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση και υλοποίηση των ανωτέρω έργων».