Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012

Στο κόκκινο ήδη οι προϋπολογισμοί των ταμείων για το 2012 – Κινδυνεύουν οι συντάξεις

Στο κόκκινο ήδη οι προϋπολογισμοί των ταμείων για το 2012 – Κινδυνεύουν οι συντάξεις

Αντιμέτωποι με το εφιαλτικό σενάριο να μην πληρωθούν τις συντάξεις τους θα είναι κάθε μήνα κατά το υπόλοιπο 2012 οι συνταξιούχοι, καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ήδη ξοδέψει το μεγαλύτερο μέρος από τους ετήσιους προϋπολογισμούς τους, πριν ακόμη συμπληρωθούν τρεις μήνες μέσα στη χρονιά!
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, τα ταμεία θα χρειαστούν λίαν συντόμως επιπρόσθετα κονδύλια, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα αδυνατούν να πληρώσουν συντάξεις.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το μεγαλύτερο ταμείο, το ΙΚΑ, έχει καταναλώσει μέσα στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς περίπου το 66% της κρατικής επιχορήγησης που δικαιούται για φέτος! Συγκεκριμένα, από τα συνολικά 2,1 δισ. ευρώ έλαβε ήδη τα 1,4 δισ., με αποτέλεσμα να του μένουν για τους επόμενους 10 μήνες (κατά τους οποίους θα πρέπει να πληρώσει δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων, αλλά και θέρους) μόλις 700 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι το ΙΚΑ χρειάστηκε περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες των δύο πρώτων μηνών του 2011! Δηλαδή φέτος, με τις συντάξεις να έχουν μειωθεί και με την προσπάθεια να... μειωθούν τα έξοδα του δημοσίου, το ΙΚΑ έχει ξοδέψει στο πρώτο δίμηνο του 2012 τα διπλάσια από αυτά που είχε ξοδέψει στο πρώτο δίμηνο του 2011! Σημειώνεται επίσης ότι και κατά το 2011 το ταμείο χρειάστηκε στο τέλος της χρονιάς επιπρόσθετη χρηματοδότηση για να μπορέσει να πληρώσει συντάξεις.
Σε αντίστοιχα κατάσταση, αλλά σαφώς καλύτερη από αυτή του ΙΚΑ, βρίσκονται και τα υπόλοιπα ταμεία, τα οποία θεωρητικά κατά τους πρώτους δύο μήνες του έτους θα έπρεπε να είχαν καταναλώσει περίπου το 12-15% των ετήσιων προϋπολογισμών τους. Ωστόσο:
· Το ΤΑΠ-ΟΤΕ έχει αναλώσει το 35,7%
· Ο ΟΑΕΕ έχει αναλώσει το 30%
· Το ΝΑΤ έχει αναλώσει το 26%
· Ο ΕΟΠΥΥ έχει αναλώσει το 25,9%
· Ο ΟΓΑ έχει αναλώσει το 25%.
Υπολογίζεται ότι με τους ρυθμούς αυτούς, τα ταμεία αυτά θα έχουν ξοδέψει το σύνολο των προϋπολογισμών τους μέχρι και το Σεπτέμβρη, εκτός αν βρουν τρόπους να υποκαταστήσουν την κρατική επιδότηση ή αν τελικώς αυτή συνεχιστεί υπερβαίνοντας τα όρια που έχουν τεθεί με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό και το νέο Μνημόνιο που ψηφίστηκαν προ ημερών μόλις.

eklogika.gr