Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Ποια είναι τα βασικά σημεία της συμφωνίας του Eurogroup για την Ελλάδα

Ποια είναι τα βασικά σημεία της συμφωνίας του Eurogroup για την ΕλλάδαΚατά 107 δισεκατομμύρια ευρώ θα μειωθεί το ελληνικό χρέος έπειτα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες στη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Όπως επισήμαναν οι 17 υπουργοί Οικονομικών, στόχος του προγράμματος είναι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Μάλιστα, μέσα στο επόμενο δίμηνο, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να υιοθετήσουν μια πρόβλεψη ότι προτεραιότητα θα δίνεται στην αποπληρωμή του χρέους της χώρας. Η δέσμευση αυτή συμφωνήθηκε να συμπεριληφθεί και στο σύνταγμα της Ελλάδας το συντομότερο δυνατό.
Πιο αναλυτικά σε ό,τι έχει να κάνει με τη συμφωνία, το κούρεμα αντιστοιχεί σε ποσοστό 53,05% της αρχικής αξίας των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές, οι οποίοι συμφώνησαν στην αύξηση της συμμετοχής τους στο δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, αφού η απομείωση που είχε συμφωνηθεί μέχρι χθες έφθανε το 50%. Έτσι, οι πραγματικές απώλειες που θα υποστούν θα ξεπεράσουν το 70%.
Επίσης, οι ιδιώτες αποδέχθηκαν και διαφορετικό κουπόνι, από ό,τι συζητιόταν αρχικά, στα 30ετή ομόλογα που πρόκειται να αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα ομόλογα. Το κουπόνι στα νέα ομόλογα θα είναι κυμαινόμενο, της τάξης του 2% από τον Φεβρουάριο του 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2015, για να αυξηθεί μετά στο 3% για τα επόμενα πέντε χρόνια και στο 4,3% από τον Φεβρουάριο. του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2042. Το μεσοσταθμικό κουπόνι στα ομόλογα, σε όλη τη 30ετή διάρκειά τους, ανέρχεται στο 3,65%.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα κράτη της ευρωζώνης τα οποία παρέχουν διμερή δάνεια στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης από το Μάιο του 2010, συμφώνησαν να μειώσουν το επιτοκιακό περιθώριο των δανείων αυτών στις 150 μονάδες βάσης (1,50%). Αυτό θα ελαφρύνει το χρέος της χώρας κατά 2,8% του ΑΕΠ της.
Παράλληλα, οι κεντρικές τράπεζες των κρατών της ευρωζώνης, κρατούν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεών τους. Οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να μεταβιβάζουν στην Ελλάδα έως το 2020 ποσό ίσο με τα μελλοντικά κέρδη που θα αποκομίζουν οι τράπεζες από το χαρτοφυλάκιο αυτό. Αυτό θα ελαφρύνει το ελληνικό χρέος κατά 1,8% του ΑΕΠ έως το 2020.

Ειδικός λογαριασμός
Η Ελλάδα καλείται στο εξής να καταβάλλει απευθείας σε έναν ειδικό, κλειστό, λογαριασμό το ποσό που θα αντιστοιχεί στην εξυπηρέτηση του χρέους της για κάθε τρίμηνο του έτους. Στόχος αυτού είναι να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από αυτήν τη συμφωνία. 
Τέλος, η τρόικα αναμένεται να έχει «μόνιμη παρουσία» στο εξής στην Αθήνα μέσω εκπροσώπων της, στόχος των οποίων θα είναι να διασφαλίζουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στη δανειακή σύμβαση. Αυτοί θα ελέγχουν επίσης τις δαπάνες του ελληνικού κράτους, αλλά δεν αναμένεται να έχουν δυνατότητα να θέσουν βέτο ή να επιβάλλουν συγκεκριμένες κινήσεις.

Συμφωνία για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας έπειτα από διαπραγματεύσεις 15 ωρών

Μετά από μια πραγματικά μαραθώνια συνεδρίαση και 15 ώρες διαβουλεύσεων, το Eurogroup της Δευτέρας, έδωσε τελικά την έγκρισή του στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας το οποίο φτάνει τα 230 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη, η Ελλάδα θα λάβει ποσό 130 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα το ελληνικό χρέος θα κουρευτεί κατά στο 53,5% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων, ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020.
Το νέο πρόγραμμα παρέχει επίσης συνολική εγγύηση για να τεθούν τα δημόσια οικονομικά και γενικότερα η οικονομία της Ελλάδας σε βιώσιμο δρόμο, ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη συνολικά.
Με ανακοίνωσή τους μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χαιρέτισαν την έγκριση του πακέτου των 325 εκατ. ευρώ προκειμένου να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό για το 2012 και την παροχή εγγυήσεων από τους ηγέτες των δύο κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος και μετά από τις εκλογές.
Στην ανακοίνωση, τονίζεται ακόμη, ότι το Eurogroup έχει πλήρη επίγνωση των σημαντικών προσπαθειών που έχουν κάνει οι Έλληνες πολίτες και υπογραμμίζεται ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες από την ελληνική κοινωνία ώστε να επιστρέψει η οικονομία σε βιώσιμο δρόμο.
Ως βασικοί στόχοι του προγράμματος τίθενται η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και αναφέρεται ότι η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από την πιστή εφαρμογή του εκ μέρους της Ελλάδας.
Αυτό σημαίνει, όπως επισημαίνεται, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει τους φιλόδοξους αλλά ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους, ώστε να υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα από το 2013, να δρομολογήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και να εφαρμόσει μια γενναία μεταρρυθμιστική ατζέντα στην αγορά εργασίας, προϊόντων και υπηρεσιών ώστε να προωθηθούν η ανταγωνιστικότητα, η απασχόληση και η βιώσιμη ανάπτυξη.
Το Eurogroup, καλεί επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενισχύσει σημαντικά την Ομάδα Δράσης στην Ελλάδα, κυρίως μέσα από την ενισχυμένη και μόνιμη παρουσία της στην Αθήνα για τον καλύτερο συντονισμό της τεχνικής βοήθειας. Τα κράτη μέλη δηλώνουν έτοιμα να παράσχουν εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα ενσωματωθούν στην Ομάδα Δράσης.
Ακόμη, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, καλωσορίζουν τις προθέσεις των ελληνικών αρχών να παρουσιάσουν εντός διμήνου στην ελληνική νομοθεσία διάταξη η οποία θα διασφαλίζει ότι προτεραιότητα θα δίνεται στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Η διάταξη αυτή θα εισαχθεί στο ελληνικό Σύνταγμα το συντομότερο δυνατόν, υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν του Γιουρογκρούπ.
Στο ανακοινωθέν επισημαίνεται επίσης ότι τα κράτη μέλη συμφώνησαν στη μείωση των επιτοκίων στις 150 μονάδες βάσης (1,50%), κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους κατά 2,8% έως το 2020 και εξοικονόμηση 1,4 δισ. ευρώ.
Από τη συνεισφορά των κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών αναμένεται περαιτέρω μείωση του χρέους κατά 1,8% έως το 2020 και εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ.

Οι όροι για το PSI
Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ανακοίνωση εξέδωσαν οι επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής των Ιδιωτών Πιστωτών του IIF, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών για τους όρους του PSI. Όπως ανέφεραν οι κ.κ. Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, χαιρέτισαν τη συμφωνία, λέγοντας ότι θα οδηγήσει στη μείωση του χρέους κατά 107 δισ. ευρώ (το 50% του εκτιμώμενου ελληνικού ΑΕΠ το 2011) και ότι επιπλέον θα μειώσει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους της χώρας κατά 150 δισ. ευρώ έως το 2020. Ανέφεραν επίσης ότι θα εξετάσουν τις παραμέτρους της συμφωνίας, καθώς και την επίσημη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.
Το ποσοστό του «κουρέματος» αυξήθηκε έπειτα από τις ασφυκτικές πιέσεις που άσκησε κυρίως η γερμανική κυβέρνηση στο Eurogroup. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των νέων ομολόγων θα είναι 3,65% και οι τίτλοι αυτοί θα διέπονται από το αγγλικό Δίκαιο και όχι στο ελληνικό όπως διαβεβαίωνε παλαιότερα ο υπουργός Οικονομικών Ευ. βενιζέλος..
Το μέσο επιτόκιο των νέων ομολόγων θα είναι 3,65% για το σύνολο των 30 ετών (που θα είναι η μέγιστη διάρκεια των νέων ομολόγων) και 2,63% έως το 2020. Θα ξεκινά από 2% για την περίοδο από το φετινό Φεβρουάριο έως το Φεβρουάριο του 2015 και θα αυξάνεται σε 3% έως το Φεβρουάριο του 2020 και 4,3% έως το Φεβρουάριο του 2042.
Η μείωση στην ονομαστική αξία θα είναι 53,5%, μεγαλύτερη δηλαδή από το 50% που είχε συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. Σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, η ζημία υπολογίζεται στο 75%. Το υπόλοιπο 31,5% θα δοθεί σε 20 νέα ελληνικά ομόλογα, λήξεως 11-30 ετών και το υπόλοιπο 15% σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα του EFSF.
Η συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων προβλέπει χρεόγραφα με ρήτρα ανάπτυξης που σημαίνει ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα πληρώνει επιπλέον επιτόκιο 1% σε περίπτωση, που από το 2015 και μετά το ΑΕΠ ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο και καταγράψει ανάπτυξη σε πραγματικούς όρους, πέραν των στόχων, που έχουν τεθεί.
Η επιτροπή των ιδιωτών πιστωτών προειδοποίησε ότι το κείμενο της συμφωνίας που οριστικοποιήθηκε πρέπει να τεθεί προς έγκριση στο σύνολο των μελών της, τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα επενδυτικά ταμεία, η απάντηση των οποίων θα κρίνει την επιτυχία της διαδικασίας απομείωσης του ελληνικού χρέους.
Η συμφωνία θα παρουσιαστεί αναλυτικότερα από τους κ.κ. Νταλάρα και Λεμιέρ σε συνέντευξη Τύπου που θα δώσουν στις 11:00 (ώρα Ελλάδος).
Ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι η διαδικασία για το PSI πρόκειται να ξεκινήσει την Τετάρτη το πρωί, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Το PSI θα ολοκληρωθεί «ουσιαστικά, κατά το μεγαλύτερο μέρος» τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου και «πλήρως και κατά το τυπικό της περιεχόμενο» την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, σημείωσε.

eklogika.gr