Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Γαβράς: «Σταματήστε να ταπεινώνετε τους Έλληνες»

Να «σταματήσουν να ταπεινώνουν τον ελληνικό λαό» ζήτησε σήμερα από τους βουλευτές της εθνοσυνέλευσης ο Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς απευθύνοντας την προσευχή - όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος - στους χώρους της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, μετά από ακρόαση από τους σοσιαλιστές βουλευτές.
«Δεν είναι ένα μήνυμα, είναι μια προσευχή: σταματήστε να ταπεινώνετε τον ελληνικό λαό, που υποφέρει σε μεγάλο βαθμό, ιδιαίτερα τους φτωχότερους και τους πιο στερημένους. Η Γαλλία μπορεί να κάνει πολλά» δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Τονίζοντας ότι ο ίδιος ζει «στη Γαλλία εδώ και σχεδόν εξήντα χρόνια», αλλά ότι «η Ελλάδα τον συγκινεί βαθιά» εξήγησε ότι ακούει «φοβερά πράγματα: για ανθρώπους που δεν έχουν να φάνε, για γονείς που αφήνουν τα παιδιά στο σχολείο επειδή στο σπίτι δεν υπάρχει τίποτα να φάνε».
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε στην Ευρώπη τέτοια πράγματα» σημείωσε.
Κατά την άποψή του, η Ελλάδα «είχε γίνει μια χώρα όπου μπορούσαν να πουληθούν πράγματα επί πιστώσει, τα πάντα, αεροπλάνα, πύραυλοι, υποβρύχια, άρματα μάχης. Και τις πιστώσεις σήμερα, είναι οι Έλληνες που θα τις πληρώσουν ενώ δεν έχουν τίποτα να φάνε».
Η πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Παρίσι, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, προειδοποίησε από την πλευρά της για «τον κίνδυνο να μην γίνει κατανοητό ότι πίσω από την κατάρρευση της οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας διαφαίνεται ίσως η κατάρρευση του κράτους δικαίου, κάτι το οποίο θα ήταν πολύ πιο σοβαρό».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ