Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

«Τα πολιτικά κόμματα αποτελούν βαρίδια στην κοινωνία όταν δεν προχωρούν σε πολιτικές μεταρρυθμίσεων»

«Η παραμονή στο ένδοξο παρελθόν σε μια λογική ακινησίας ισοδυναμεί με πολιτικό θάνατο» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κατά τη δευτερολογία του στον απολογισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου 2012, αναφερόμενος στην ικανότητα προσαρμογής των πολιτικών φορέων σε νέα δεδομένα.
«Οι κεντροευρωπαϊκοί φιλόσοφοι του διαλεκτικού υλισμού είχαν ορίσει τη μεταρρυθμιστική αναγκαιότητα ως πολιτική πράξη. Σε αντίθετη περίπτωση τα πολιτικά κόμματα αποτελούν βαρίδια στην  κοινωνία», δήλωσε ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι ο αστικός πολιτικός κόσμος δεν μπορεί να φυγομαχήσει και θα πρέπει να δώσει αυτά που απαιτούνται για να αλλάξει κατεύθυνση η χώρα. Χαρακτήρισε επίσης ως μείζον πολιτικό ζήτημα την κυριαρχία του λαϊκισμού πάνω στη μεταρρυθμιστική πράξη, ως αποτέλεσμα αλλοθικών και φοβικών συμπεριφορών πολιτικών φορέων που δεν παραδέχονται τα λάθη τους.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης, διαθέτει συγκεκριμένο όραμα και για την υλοποίησή του στηρίζεται στις δυνάμεις και των ανθρώπων της και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σύμφωνα βέβαια με μια λογική υπέρβασης και όχι αδράνειας, μιας λογικής επώδυνης μεν, που θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση δε.
Συγκεκριμένα για το θέμα της εξόρυξης λιγνίτη, ο κ. Τατούλης τόνισε ότι παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις, δεν έχει παρθεί καμία απόφαση ακόμη και σε καμία περίπτωση δεν προσφεύγει στον λαϊκισμό, αλλά εξετάζονται όλα τα δεδομένα ψύχραιμα. «Για να βγούμε από την κρίση δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τις επενδύσεις, από τη δημιουργία οικονομίας, ανάπτυξης και αντιμετώπισης της ανεργίας. Είμαστε αποφασισμένοι ότι στον αγώνα αυτό θα χάσουμε κάποια πράγματα, θα καταβάλλουμε ωστόσο όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να χάσουμε όσο το δυνατόν λιγότερα και θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις από τώρα της επανάκτησής τους και της διόρθωσής τους». Πάνω απ’ όλα είναι η ζωή των ανθρώπων και στην απόφαση αυτή δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω δήλωσε ο Περιφερειάρχης .
Πρωτόγνωρο χαρακτήρισε το πρόγραμμα του πολιτισμού ο κ. Τατούλης, που εξελίχθηκε για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες με πολλά μεγάλα έργα, όπως στη Μεσσηνία όπου εκτελέστηκαν περίπου 27 από αυτά.
Αναφερόμενος στην πορεία του ΕΣΠΑ ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι είναι διαφορετικά μετρήσιμα μεγέθη οι εντάξεις έργων, οι εκταμιεύσεις και οι νομικές δεσμεύσεις που απορρέουν από τα έργα. Για το δρόμο Ριζόμυλος – Πύλος μετά από τις διαδικασίες που ακολούθησε η Περιφέρεια απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ  καθώς δημιουργούνταν προβλήματα και έχει ενταχθεί στο τομεακό του ΥΠΟΜΕΔΙ, προσφέροντας νέες δυνατότητες για το πρόγραμμα απελευθερώνοντας το. Παρεμβάσεις γίνονται στο στέγαστρο της Εύας στην Έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού, στο δρόμο Ρωμανός – Γαργαλιάνοι, το τμήμα Γαργαλιάνοι – Φιλιατρά, στο δρόμο της Αρχαίας Μεσσήνης, στο λιμάνι της Κορώνης, στην είσοδο της Κορώνης και στις διαβρώσεις σε όλο το παραλιακό μέτωπο. Προχωρούν επίσης ο δρόμος της Σελλασίας, η παράκαμψη της Σπάρτης, το Μουσείο της Σπάρτης και πολλά άλλα έργα.
«Η κρίση δεν είναι τυχαία στη χώρα. Θα υπάρχουν πολλές ελλείψεις και μάλιστα σε υπηρεσιακό επίπεδο. Εμείς θα πρέπει να βρούμε τρόπο να καλύψουμε το κενό αυτό με τον καλύτερο τρόπο και να μην επηρεαστεί η εξυπηρέτηση του πολίτη».
Ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια υπήρξε διεκδικητική σε πολιτικό επίπεδο και μάλιστα αντέδρασε ακαριαία σε νομοσχέδια, όπως του Γιαννίτση για τη δημιουργία ενός νέου περιφερειακού ταμείου, επιτυγχάνοντας την ακύρωσή του. «Όσο θα δυναμώνει ο θεσμός της Περιφερειακής Διοίκησης τόσο θα οξύνονται οι αντιδράσεις της κεντρικής κυβέρνησης στην πιθανότητα απώλειας εξουσίας», δήλωσε με έμφαση.
Αναφορικά με την ΕΝ.ΠΕ. ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι διαφώνησε εξαρχής με τον κ. Σγουρό, υποστηρίζοντας ότι είχε πρόθεση να διεκδικήσει την προεδρεία του θεσμού με σαφή όμως πολιτική λειτουργία και σε καμία περίπτωση συνδικαλιστική. «Το Περιφερειακό Συμβούλιο, πρόσθεσε τέλος ο κ. Τατούλης, χρειάζεται να αναβαθμιστεί περαιτέρω και να μετατραπεί σε Βουλή της Περιφέρειάς μας».
Για το θεσμό του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, ο Περιφερειάρχης δήλωσε την ικανοποίησή του για το επίπεδο λειτουργίας ενός νέου θεσμού, ο οποίος παρέχει υπηρεσίες προς όλους ανεξάρτητα του προβλήματος.
«Υπάρχει έντονος προβληματισμός αλλά διαθέτουμε την εμπειρία της ακροβασίας στα όρια των αρμοδιοτήτων μας, παίρνοντας ρίσκα για την εξυπηρέτηση του πολίτη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Προϋπόθεση όμως για να λειτουργήσουμε σωστά είναι το αρραγές μέτωπο εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου».