Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Ο Παπουτσής απέναντι στον Βενιζέλο


Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Ο Χρήστος Παπουτσής είναι εκείνος, από την ομάδα των «προεδρικών», που δείχνει να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να τεθεί αντιμέτωπος με τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Επειδή φαίνεται να έχει τις αντικειμενικά περισσότερες πιθανότητες να κοντράρει τον αντιπρόεδρο και Υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Παπαδήμου, σε σχέση τουλάχιστον με τη Λούκα Κατσέλη και τον Χάρη Καστανίδη, που επίσης έχουν εκδηλώσει σχετικές προθέσεις.
Ο άλλοτε πρόεδρος της ΕΦΕΕ και σημερινός Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει διατηρήσει ένα προφίλ κριτικό απέναντι στο Μνημόνιο και τα μέτρα που το συνοδεύουν, γεγονός που του επιτρέπει να βρίσκεται πιο κοντά στην παραδοσιακή βάση του ΠΑΣΟΚ. Στο πλευρό του άλλωστε βρίσκεται η πλειοψηφία του κομματικού μηχανισμού, υπό τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλη Καρχιμάκη, κάτι που τον διευκολύνει σε μια οριακή μάχη για την ηγεσία του Κινήματος.
Στο επιτελείο του Χρήστου Παπουτσή εκτιμούν ότι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη  μπορεί να απευθυνθεί με μεγαλύτερη άνεση στη βάση των ψηφοφόρων του Κινήματος που σήμερα έχουν αποστασιοποιηθεί, ακριβώς επειδή δεν έχει την ταύτιση με το Μνημόνιο που εκ των πραγμάτων χαρακτηρίζει τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος είναι ο δεύτερος Υπουργός Οικονομικών μετά τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, που κλήθηκε να εφαρμόσει τη δανειακή σύμβαση.
Ο Χρήστος Παπουτσής αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα δράσεις εξωστρέφειας, όπως για παράδειγμα την παρουσία του στον Έβρο για την κατασκευή του φράχτη, ενώ πληροφορίες τον θέλουν να «αγκαλιάζει» και μια πολιτική ρητορική που αποδομεί τον Λουκά Παπαδήμο.
Εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα φέρει σε δύσκολη θέση τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο οι πολιτικοί αντίπαλοί του στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να ταυτίσουν με τον Λουκά Παπαδήμο, κατ΄αντιστοιχία της ταύτισης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τον Γιώργο Παπανδρέου. Και να καρπωθούν τα επικοινωνιακά οφέλη.

statesmen.gr