Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

ΟΤΑ: ΟΠΙΣΘΕΝ ΥΠΕΣ ΣΕ ΘΕΣΜΙΚΑ, ΘΟΛΟΥΡΑ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Δύο όψεις είχε η σημερινή συνάντηση των περιφερειαρχών και των δημάρχων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Από τη μια, η πλήρης ικανοποίηση των θεσμικών αιτημάτων σε σειρά προβλημάτων που δημιουργούσε ο «Καλλικράτης 2» και, από την άλλη, καμία απάντηση στα οικονομικά «δεδομένου ότι η διαπραγμάτευση τρόικας-κυβέρνησης είναι σε εξέλιξη».
Συμπέρασμα, όπως εκφράστηκε σε δηλώσεις των προέδρων της ΕΝΠΕ Γιάννη Σγουρού και της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη, μετά τη συνάντηση: από τη μία ικανοποίηση για τις αλλαγές στον «Καλικράτη 2» τις οποίες είναι διατεθιμένο να κάνει το υπουργείο και από την άλλη στάση αναμονής για το πού θα «καθίσει η μπίλια» σε σχέση με τα οικονομικά.
Όσον αφορά στα θεσμικά, αποφασίστηκε:
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- Καταργείται το Ταμείο Αποκεντρωμένης Διοίκησης που στην ουσία αμφισβητούσε τον αναπτυξιακό ρόλο των αιρετών περιφερειών.
- Οι περιφερειακές (γνωμοδοτικές) επιτροπές από υποχρεωτικές  γίνονται προαιρετικές (σχετική απόφαση λαμβάνει η ίδια η περιφέρεια).
ΔΗΜΟΙ
Προαιρετική η μείωση αντιδημάρχων

Ικανοποιούνται επίσης τα βασικά αιτήματά τους. Δηλαδή:
- Η μείωση των αντιδημάρχων από υποχρεωτική γίνεται προαιρετική, και αποφασίζεται από τους ίδιους τους δήμους.
- Επανέρχεται το παλαιό καθεστώς και η κατηγορία για παράβαση καθήκοντος, που αντιμετωπίζουν πολλοί δήμαρχοι για μικροπαραλείψεις των υπηρεσιών, θα αφορά στο αν ο δήμαρχος από δόλο ή παράλειψη προκάλεσε οικονομική ζημία στο δήμο.
- Θα υπάρξουν τεχνικές βελτιώσεις στο θέμα της αυτεπιστασίας προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει.
- Μεγαλύτερη συμμετοχή των δήμων στους ΦοΔΣΑ. Πρόκειται για το μόνο σημείο που υπάρχει διαφωνία με τους περιφερειάρχες, ωστόσο πηγές τόσο της ΕΝΠΕ όσο και της ΚΕΔΕ έλεγαν στην aftodioikisi.gr ότι «θα βρεθεί κοινός τόπος».

Ως προς τις διορθώσεις σε διατάξεις που έχουν προκαλέσει τη διαφωνία της Αυτοδιοίκησης, αποφασίστηκε η σύσταση μεικτής επιτροπής, η οποία έως την Παρασκευή θα προχωρήσει στις συμφωνημένες και απαραίτητες διορθώσει,ς με βάση τις προτάσεις της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, και θα υποβάλει τις τελικές προτάσεις για τα επιμέρους θέματα του σχεδίου νόμου. Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και κατά τη συνάντηση ο υπουργός Εσωτερικών τονίζοντας ότι «ομάδα εργασίας θα εξετάσει και τα υπόλοιπα θέματα ώστε μέχρι τα τέλη της εβδομάδας να  συμπληρωθεί το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο».

«Eίχαμε έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο για όλα τα θέματα του σχεδίου νόμου με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών. Στόχος όλων μας είναι να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα ο α' και β' βαθμός προς όφελος του πολίτη, ο οποίος πρέπει να εξυπηρετείται.

»Εάν συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία στο ίδιο θετικό πνεύμα τότε θα γίνει πράξη αυτό που υποστηρίζω χρόνια, να μικρύνει δηλαδή η απόσταση μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Αυτό θα λύσει προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα και θα μπορούμε πλέον να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες», επισήμανε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ.
«Έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση, ένας πάρα πολύ καλός διάλογος. Εμείς θέσαμε τις διαφωνίες, τις ενστάσεις και εκείνα τα ζητήματα που δεν είχαν συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και εύρυθμα οι δήμοι μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη. Είχαμε μια θετική ανταπόκριση εκ μέρους του υπουργού κ. Γιαννίτση και συνολικά της πολιτικής ηγεσίας», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης.

«Θεωρούμε ότι μέχρι την Παρασκευή στην κοινή Επιτροπή, την οποία συστήσαμε, όλα αυτά θα συμπεριληφθούν ώστε να επιλύσουμε και τις τελευταίες διαφωνίες και ενστάσεις που υπάρχουν ανάμεσα στον Α΄ και Β΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης και στο υπουργείο Εσωτερικών. Η σημερινή συζήτηση έρχεται να επιβεβαιώσει ότι όταν ο διάλογος διεξάγεται με καλή διάθεση, τότε μπορούν να εξευρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις», προσέθεσε.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Θολό τοπίο λόγω τρόικας

Πάντως, παρά το γεγονός ότι το θέμα τέθηκε κυρίως από την ΚΕΔΕ αλλά και από την ΕΝΠΕ, ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης δε θέλησε να δεσμευθεί για τίποτα, καθώς, όπως είπε «ούτε το ίδιο το υπουργείο γνωρίζει τι θα γίνει και όλα εξαρτώνται από τη συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας».
Μάλιστα, ο Τ. Γιαννίτσης πλην των 300+100 εκατ. και των 150 εκατ. της ΣΑΤΑ, δε θέλησε να δεσμευθεί ούτε για τα 450 εκατ. ευρώ, που δεν είχαν μπει από λάθος στον προϋπολογισμό του 2012 και για τα οποία είχε δεσμευθεί πρόσφατα ο πρωθυπουργός.
Όπως, δήλωσε, μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, οι δήμαρχοι έθεσαν «με ένταση το ζήτημα των πόρων στον α' βαθμό Αυτοδιοίκησης. Ο κ. υπουργός μάς είπε πως δε γνωρίζει κάτι για το ζήτημα και ότι και ο ίδιος περιμένει τη συμφωνία, η οποία θα επιτευχθεί».
«Εμείς, τονίσαμε όμως με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι εάν στα 450 εκατ. ευρώ -που εκ παραδρομής δεν είχαν εγγραφεί στον φετινό προϋπολογισμό και είχαν δεσμευτεί και το υπουργείο Οικονομικών και ο κ. Πρωθυπουργός ότι θα αποδοθούν στους δήμους- προστεθούν άλλα 400 εκατ. ευρώ, οι δήμοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν, θα κλείσουν, θα καταρρεύσουν», επανέλαβε.
Ερωτηθείς για τις 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο, μεταξύ των οποίων και στους ΟΤΑ, και τις περικοπές που ζητεί η τρόικα, ο Κ. Ασκούνης υπογράμμισε: «Νομίζω ότι ίσως δεν υπάρχει πλήρης γνώση της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και μη γνωρίζοντας το πώς λειτουργεί ένας δήμος, γίνονται προτάσεις, οι οποίες δεν βοηθούν, ούτε επιλύουν κανένα πρόβλημα. Είναι άλλωστε δεδομένο ότι εμείς έχουμε μια μείωση των πόρων από το 2009 στο 2012 κατά 53%. Δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω, θα κλείσουν οι δήμοι».

Συνεδρίαση δ.σ. ΚΕΔΕ
Αμέσως μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών, συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, όπου οι μετέχοντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα. Εκτίμησαν, δε, πως η ηγεσία του ΥΠΕΣ άφησε κατά μέρος της αλαζονικές συμπεριφορές του προηγούμενου διαστήματος και μέσα από το διάλογο με τους αυτοδιοικητικούς θα βρεθεί λύση.
Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να μετέχουν στην κοινή επιτροπή για τον «Καλλικράτη 2» ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, δήμαρχος Αγρινίου Νίκος Παπαγγελής και δημοτικός σύμβουλος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης αντίστοιχα.

Για τις θέσεις της ΕΝΠΕ για τον «Καλλικράτη 2», πριν από τη συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΕΣ, εδώ.
Για τις θέσεις της ΚΕΔΕ για τον «Καλλικράτη 2», πριν από τη συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΕΣ, εδώ.
Για την «έκρηξη» των δημάρχων, αναφορικά με τα χρήματα που θα χάσουν μέσα στο 2012, εδώ.

aftodioikisi.gr

Τέρμα σε ταμείο, περιφερειακές επιτροπές

Ικανοποιούνται και τα δύο βασικά αιτήματά τους. Δηλαδή: