Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

H συνάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Εθνικής Aμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο. Αμέσως μετά έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

 Ντόρα Μπακογιάννη: Να ευχαριστήσω τον κ. Αβραμόπουλο για την ενημέρωση την οποία μου έκανε. Ο λόγος της επίσκεψής μου είναι μια ανησυχία την οποία έχω για μία αυξανόμενη ένταση στην περιοχή του Αιγαίου. Ο κ. Αβραμόπουλος μου έκανε μία πλήρη ενημέρωση πάνω σε αυτό και ταυτόχρονα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μία πρόσθετη αγωνία μας για την οικονομική κατάσταση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι πληροφορίες από τον κ. Αβραμόπουλο είναι ότι το ειδικό μισθολόγιο, αυτή τη στιγμή, έχει συμφωνηθεί ότι κρατιέται, αλλά αυτό το οποίο πρέπει να προσπαθήσουμε και να συμβάλλουμε όλοι, είναι στην ανακούφιση, ιδιαίτερα των χαμηλότερων αξιωματικών και των ιπταμένων, σε μία πολύ δύσκολη και πολύ απαιτητική εποχή για όλους.  Δημοσιογράφος: Κυρία Μπακογιάννη, υπάρχουν περιθώρια πολιτικών ελιγμών από την ελληνική κυβέρνηση, απέναντι στις απαιτήσεις της Τρόικας;
Ντόρα Μπακογιάννη: Θέλω να σας κάνω μια ρητή δήλωση. Το ότι αναζητούνται 460 εκατομμύρια και δεν μπόρεσαν οι υπουργοί της κυβέρνησης να προχωρήσουν σε περικοπές, κάτι που οδήγησε τελικώς στην απειλή των επικουρικών συντάξεων, αλλά ακόμα και των κυρίων συντάξεων, είναι ντροπή. Είναι ντροπή για τους υπουργούς οι οποίοι έχουν στο μυαλό τους, τις επόμενες εκλογές, αντί να σκεφτούν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους σήμερα.

========
Σημεία συνέντευξης της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΝΕΤ 105,8 και το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τσούτσια  

Δημοσιογράφος: Είμαστε στο και πέντε. Δεν ξέρω αν έπρεπε να είχαν ληφθεί αποφάσεις από χθες… Δεν ξέρω προς ποια κατεύθυνση…

Ντόρα Μπακογιάννη: Εμείς σαφή εικόνα για το τι περιέχει το νέο πακέτο δεν έχουμε. Θέλω να σημειώσω ότι αυτό δημιουργεί ένα θέμα. Διότι πέραν των τριών αρχηγών υπάρχει και όλο το υπόλοιπο Κοινοβούλιο  το οποίο δικαιούται να ξέρει προς ποια κατεύθυνση βαίνουν τα πράγματα και όχι να βασίζεται μόνο στις δημοσιογραφικές πληροφορίες. Εάν πάντως βασιστούμε στις δημοσιογραφικές πληροφορίες αυτό το οποίο διαπιστώνουμε είναι ότι οι τρεις αρχηγοί προσήλθαν χωρίς αντιπροτάσεις σε αυτή τη διαπραγμάτευση οι οποίες να είχαν τουλάχιστον ένα ισοδύναμο. Και το αποτέλεσμα είναι ότι φαίνεται ότι κόβονται επικουρικές συντάξεις και ενδεχομένως απειλούνται και οι κύριες διότι οι υπουργοί της κυβέρνησης δεν δέχθηκαν να μειώσουν κατά 430 εκατομμύρια ευρώ τις δαπάνες των υπουργείων τους. Αυτό είναι πρωτοφανές. Δεν μπορώ με κανέναν τρόπο να δεχθώ ότι επειδή έχουν εκλογές και ο ενδεχομένως ο κάθε υπουργός, ο κάθε υφυπουργός αυτής της κυβέρνησης αρνείται να περικόψει δαπάνες του υπουργείου του με αποτέλεσμα να το πληρώνουν οι συνταξιούχοι. Είναι απαράδεκτο.

Δημοσιογράφος: Δεν μπορούν να παρέμβουν ούτε οι πολιτικοί αρχηγοί ούτε ο πρωθυπουργός ο κ. Παπαδήμος να πει «ως εδώ πρέπει να βρούμε μια λύση»;

Ντόρα Μπακογιάννη: Αυτό λέω και εγώ. Δηλαδή όταν προσέρχονται οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συν τον κ. Παπαδήμο και έχουν την επιλογή να μειώσουν δαπάνες ή να κόψουν συντάξεις, υπάρχει περίπτωση να βρίσκεσαι σε δίλλημα; Δηλαδή αυτό το μυαλό μου δεν το χωράει. Και θεωρώ ότι είναι πραγματικά η μέγιστη παθογένεια του συστήματος αυτού. 

Δημοσιογράφος: Με αυτή την εικόνα που έχετε πιστεύεται ότι θα βοηθήσει τη χώρα μας αυτό το πακέτο νέων μέτρων;

Ντόρα Μπακογιάννη: Εγώ διαφώνησα από την πρώτη στιγμή με τη μείωση του κατώτατου μισθού. Το θεωρώ λάθος ουσίας. Πιστεύω ότι το μισθοδοτικό κόστος έπρεπε να αντιμετωπιστεί και δεν αντιμετωπίστηκε. Κρύφτηκαν όλοι πίσω από το 13ο και 14ο μισθό με αποτέλεσμα σήμερα να μειώνεται κατά τρεις μισθούς, εάν όλα αυτά που ακούμε είναι αληθινά. Δηλαδή αυτό το οποίο βλέπω είναι ένα θέατρο σκιών το οποίο παίζεται χωρίς να έχει προηγηθεί η σοβαρή δουλειά των αντιπροτάσεων που έπρεπε να υπάρχουν.    

Δημοσιογράφος: Τι θα κάνετε ως κόμμα, διότι υπάρχει το ενδεχόμενο την Κυριακή να έρθει στη Βουλή για να ψηφιστεί.  

Ντόρα Μπακογιάννη: Με ρωτάτε για κάτι το οποίο δεν έχω δει. Θα πρέπει να το δω πρώτα και μετά και μετά θα τοποθετηθούμε ως κόμμα. Και την ύστατη αυτή στιγμή  κάνω έκκληση στους αρχηγούς των κομμάτων να κόψουν δαπάνες και όχι συντάξεις.

Δημοσιογράφος: Αλλά η λύση των συντάξεων είναι η εύκολη λύση.

Ντόρα Μπακογιάννη: Ενδεχομένως, αλλά αυτό πληρώνουμε. Όταν επρόκειτο να γίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές πριν από δύο χρόνια, εάν είχαν γίνει οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν θα φτάναμε σήμερα να μιλάμε για μείωση μισθών και συντάξεων. Και αυτή την άρνηση τότε του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές για να μην έρθει σε σύγκρουση με τις σάρκες του, αυτή πληρώνει το σύνολο του ελληνικού λαού σήμερα. Και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα σήμερα στη χώρα. Και δυστυχώς τα δύο μεγάλα κόμματα είναι δέσμια αυτής της κρατικίστικης λογικής. Και βεβαίως το τίμημα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Το μάρμαρο το πληρώνει ο έλληνας μισθωτός και συνταξιούχος. Δημοσιογράφος: Ο κ. Ρομπόλης της ΓΣΕΕ είπε χθες ότι εκτός από τους ανέργους και φτωχούς εργαζόμενους και είναι μια αλήθεια αυτό. Ντόρα Μπακογιάννη: Βεβαίως είναι μια αλήθεια. Και είναι επίσης αλήθεια ότι οι 800.000 άνεργοι είναι 100% άνεργοι. Και θα έχουμε προσθετικά στην ελληνική κοινωνία και έναν αριθμό ανθρώπων που θα είναι εργαζόμενοι αλλά θα είναι στο όριο της φτώχειας. Και όλα αυτά επειδή επί δύο χρόνια δεν τόλμησε η κυβέρνηση αυτή να κάνει αυτό το οποίο έπρεπε να κάνει. Να ξαναχτίσει την ελληνική οικονομία πάνω σε σοβαρές βάσεις. Να προχωρήσει σε όλες αυτές τις  αλλαγές οι οποίες  αγγίζανε το κράτος. Και το κράτος δεν θέλει να χάσει τα προνόμιά του αδιαφορώντας αν χάσει όλος ο ελληνικός λαός είτε τη δουλειά του είτε το μισθό του.   

Δημοσιογράφος: Πρέπει να παραταθεί ο βίος της κυβέρνησης;

Ντόρα Μπακογιάννη: Όχι δεν πιστεύω ότι πρέπει να παραταθεί. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν ταχύτερα εκλογές. Η κυβέρνηση αυτή και οι 50 υπουργοί της δεν έχουν δώσει επιτυχή δείγματα γραφής. 

Δημοσιογράφος: Έχετε συναντήσεις με συναδέλφους σας από συγγενή κόμματα όπως τους Φιλελεύθερους. Τι σας λένε;

Ντόρα Μπακογιάννη: Πλέον η Ελλάδα δεν μπορεί να μιλάει για λιτότητα. Πρέπει να μπει σε μία λογική σοβαρών επενδύσεων, δημιουργίας θέσεων εργασίας. Δηλαδή αυτό που έχουμε μάθει να λέμε ως καραμέλα ανάπτυξη, αλλά το οποίο πρέπει να γίνει ουσία. Αυτό που ετοιμάζουμε είναι η ατζέντα 2020 η οποία πρέπει να περιέχει κεφάλαια για επενδύσεις για τη χώρα, τη στήριξη των διαρθρωτικών αλλαγών πάνω στις οποίες θα βασιστούν αυτές οι επενδύσεις, χρειάζεται  απελευθέρωση συγκεκριμένων κονδυλίων. Πρέπει να ξαναμεγαλώσουμε την ελληνική πίτα, αντί να μιλάμε για το πώς θα κόψουμε από την υπάρχουσα. Αυτός είναι ο στόχος και οι Φιλελεύθεροι παίζουν έναν πολύ μεγάλο ρόλο, διότι είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα που όπου πάει αυτό δίνει πλειοψηφία και άρα έχουν το μεγάλο έλεγχο των οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι σημαντικό ότι είναι μαζί μας, σε μια πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας ότι από το πακέτο αποκρατικοποιήσεων δεν θα πηγαίνει το σύνολο των χρημάτων στην αποπληρωμή των χρεών, αλλά ένα 20% με 25% θα γυρίζει σε ένα ταμείο το οποίο θα δίνει χρήματα για ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα. 

Δημοσιογράφος: Την τελευταία εβδομάδα έγινε πολύ συζήτηση για κοινές ή προνομιούχες μετοχές. Είναι ψεύτικο το δίλλημα ή είναι ουσιαστικό;

Ντόρα Μπακογιάννη: Στη φάση αυτή είναι πιο πολύ πολιτικό από ουσιαστικό. Από ό,τι αντιλαμβάνομαι έχει βρεθεί μια μέση λύση η οποία θα επιτρέψει στις τράπεζες να λειτουργήσουν. Αυτό το οποίο είναι πιο ουσιαστικό αυτή τη στιγμή, εμένα πολύ λίγο με ενδιαφέρει ποια θα είναι η διοίκηση των τραπεζών. Με ενδιαφέρει πολύ όμως οι τράπεζες να αρχίσουν να δίνουν ρευστότητα στην αγορά. Διότι στους μόνους που έδωσαν λεφτά είναι στα κόμματα. Όλοι οι υπόλοιποι είτε θέλετε 10.000 είτε θέλετε 100.000 για να λειτουργήσετε την επιχείρησή σας δεν παίρνεται φράγκο. Αυτό έχει εξοντώσει την κίνηση στην αγορά. Την έχει τελείως πεθάνει. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε έτσι, διότι αυτό σκοτώνει την πραγματική οικονομία.